Čtvrtek, 25. dubna 2024

OZVĚNY EKOFILMU OLOMOUC 2007

Olomoucké ohlédnutí za 33. ročníkem Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM 2007
OZVĚNY EKOFILMU OLOMOUC 2007

DIVADLO HUDBY OLOMOUC 1.11. – 9.11 2007

EKOFILM je nejstarší evropskou mezinárodní soutěží filmů o životním prostředí. Letos se konal v říjnu již 33. ročník tohoto festivalu v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově.

Ozvěny Ekofilmu v Olomouci chtějí připomenout a ukázat nejzajímavější a nejvýše oceněné dokumenty, které patřily k tomu nejlepšímu na tomto festivalu a také v jeho předcházejících ročnících. Navíc uvedou tématicky obdobné dokumentární i celovečerní hrané filmy, které s tématem vztahu člověka a přírody souvisejí. Potěšitelné je, že do Olomouce se sjede také celá řada filmových tvůrců, kteří budou po ukončení projekce diskutovat s diváky.

Vzácnou návštěvou festivalu bude paní režisérka Drahomíra Vihanová, která v pondělí 5.11. od 20 hodin představí svůj trezorový film „Zabitá neděle“ a také dokument „Poslední z rodu“, poetický záznam o nahrazování koňské síly moderními pracovními stroji v lesích Jizerských hor. Svůj experimentální film o putování po cestách mysli a za zatměním slunce uvede Petr Marek. Vlastní dokumenty osobně představí také režiséři Vít Janeček, Zdeněk N. Bričkovský a Viliam Poltikovič.

Festival uvede i kvalitou zcela mimořádné umělecké dokumentární filmy ke kterým patří „Estamira“ brazilského režiséra Marcose Prada o silné výpovědi schizofreničky žijící na skládce odpadů a „Darwinova noční můra“ od rakouského režiséra Huberta Saupera, který nelítostně ukazuje vztah vyspělých a rozvojových zemí naprosto ojedinělým a lidsky i filmařsky neobyčejným a citlivým způsobem. Zážitkem bude jistě také shlédnutí dvou filmů Martina Řezníčka o výjimečných výtvarnících Alénu Divišovi a Janu Křížkovi.

Zahájení festivalu proběhne v olomouckém Divadle hudby ve čtvrtek 1.11. od 17 hodin uvedením všech tří nejvýše oceněných snímků z letošního ročníku festivalu. Velkou cenu získal dokument „Ukrutně dobrá koupě“ o ceně, jímž je ve třetím světě vykoupen náš blahobyt. Zvláštní cenu mezinárodní poroty získal brazilský snímek o uchvacujícím světě přírody pralesa „Itatiaia – pohled dovnitř“. Cenu za režii a zprávu o světě z jiné civilizace získal iránský dokument „Shekkar Nanny“.

Přehlídka „Ozvěny ekofilmu Olomouc“ vznikla s podporou MŽP ČR a také s finanční pomocí z Evropského sociálního fondu v rámci projektu „Přírodě Olomouckého kraje“, který zaštiťuje Statutární město Olomouc. Díky této podpoře bude na všechny projekce vstup volný.

Mimořádnou příležitost nabízí organizátor Ozvěn ekofilmu Olomouc, kterým je Sluňákov, centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. také školám v rámci dopoledních představení pro školy. Školy i veřejnost získají podrobnější informace na internetových stránkách www.slunakov.cz.  

Pro média:

Kontaktní osoba      

Michal Bartoš

michal.bartoslunakov.cz, 602-708181, 585152005

www.slunakov.cz

EKOFILM 2007

Z  P R O T O K O L U  ROZHODNUTÍ POROTY

o udělení cen na 33. ročníku Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví

Velká cena EKOFILMU / The Grand Prix of EKOFILM

Filmu/ Film:                  Ukrutně dobrá koupě / A Killer Bargain                                

Režie/Director: Tom Heinemann                                  

Země původu/ Country of origin: Dánsko / Denmark

Za nekompromisní odhalení exploativního vztahu mezi tzv. třetím světem a západní konzumní společností. Film poukazuje na zrádné kořeny falešného blahobytu, který získáváme pouze za cenu velkého utrpení jiných.

Zvláštní cena mezinárodní poroty / Special Award of the International Jury

Filmu / Film:                  Itatiaia: Pohled dovnitř / Itatiaia: A Look Inside 

 Režie / Director:            Christian Spencer                               

Země původu / Country of origin: Brazílie / Brazil

Za jednoduchý, bezprostřední a tím i působivý přístup k filmovému dílu a k přírodě. Film je důkazem její věčné inspirace.

Cena za režii / The Award for Best Direction

Filmu / Film:    Shekkar Nanny / Shekkar Nanny                               

Režie / Director:            Minoo Kiani                             

Země původu/ Country of origin:  Irán/Iran          

Film oslovuje moudrou zprávou z jiné civilizace, která se mnohem přirozeněji než ta naše vyrovnává s otázkami postoje ke světu, které se při našem hektickém a povrchním způsobu života vůbec nedostávají na pořad dne.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů