Pátek, 29. března 2024

Bursík má nového soupeře. Zelené

Bursík má nového soupeře. Zelené
 

Za dva roky, co je Martin Bursík předsedou zelených, neměl ve vlastní straně tak slabou pozici.

Problém má jméno Dušan Lužný. Po sjezdu ho druhý nejvyšší orgán strany, republiková rada, navrhla na uvolněné křeslo ministra školství a trvala na něm i včera přesto, že premiér Mirek Topolánek řekl, že takového ministra nechce. A Bursík stojí proti republikové radě své strany. Zdá se, že chce vyhovět spíše Topolánkovi než vlastním zeleným.

Souboj Bursíka s velkou částí vlastní strany zatím neznamená, že by byla pozice předsedy zelených ohrožená. Situace došla ale tak daleko, že Bursík, muž s image velmi slušného a přímého politika, musí hrát taktickou hru, aby získal zpět ztracenou důvěru svých spolustraníků.

Silní, nebo slabí zelení?

"Prosadit nominaci na ministra by mělo být v silách Strany zelených," řekl včera předseda republikové rady zelených Dalibor Stráský.

"Je to jako jít hlavou proti zdi," řekl o trvání na Lužném předseda zelených Bursík.

Lužný vadí především proto, že byl v týmu bývalé ministryně školství zelených Dany Kuchtové. Ta je i první místopředsedkyní strany a velká část zelených za ní stojí. Právě ona prosadila před dvěma týdny nominaci Lužného.

Předseda zelených má jedinou šanci, jak přesvědčit vlastní stranu, aby ustoupila. Republikovou radu, která se sejde 3. listopadu, pod kontrolou nemá. Chce prosadit jiného kandidáta na orgánu nižší úrovně - na předsednictvu zelených doplněných o poslance a vedení republikové rady. Argumentuje tím, že takto složený stranický orgán rozhodoval o současných ministrech za Stranu zelených.

Koho by chtěl prosadit místo Lužného, to je tajemství. Bursík a zelení, kteří stojí za ním, o tom nechtějí mluvit nebo říkají, že nikdo takový ještě není.

"Nechci se k tomu moc vyjadřovat. Situace u zelených je napjatá a komplikovaná. Nejdříve si musíme promluvit s Dušanem Lužným, pak se musí sejít předsednictvo a to musí rozhodnout, kdo bude kandidátem na ministra školství. Poté se sejde republiková rada, která to buď potvrdí, nebo ne," řekl místopředseda zelených a poslanec Ondřej Liška, který spíše podporuje Bursíka.

O co jde Bursíkovi

Pravdou je, že reprezentanti obou skupin u zelených chápou podle svých vyjádření, proč se Bursík za Lužného v koalici nepere.

"Já chápu důvody, proč se Topolánkovi pan Lužný nezdá, chápu, že je to právo premiéra určovat, kdo bude v jeho vládě, a chápu, že Martinovi Bursíkovi jde o to, aby v koalici nevznikaly velké třenice. Na druhou stranu je otázka, jestli mají zelení tolik ustupovat," popsal úvahy některých zelených jeden z jejich významných představitelů v rozhovoru vedeném "mimo záznam". Důvod, proč nechtěl mluvit pod svým jménem, je, že by jeho slova mohla část strany zbytečně "rozvášnit", místo aby se zelení v klidu domluvili.

Bursík ale naopak v úterý promluvil docela otevřeně. V rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že "Dana Kuchtová je ta, která jako v posledku zkomplikovala tu situaci. Kdyby nebylo jejího rozhodnutí, že si silou prosadí v republikové radě jednoho jediného kandidáta, který sám na to nebyl připraven, tak bychom tu situaci mohli řešit daleko jako politicky elegantněji."

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů