Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Izraelský prezident, Šimon Peres, se vydal na cestu změny své prezidentské rezidence v Jeruzalémě v ekologické místo. Peresova kancelář již vybrala izraelskou společnost specializující se na solární energii, aby naistnalovala systém, který bude rezidenci poskytovat ekologicky čistou elektřinu. Většina energie tak bude dodávána prostřednictvím solárních panelů nainstalovaných nad velkou garáží, která k rezidenci přiléhá. Energie by měla být v první řadě dostačující pro rozsáhlý vytápěcí a klimatizační systém.

Ke konci letošího roku Čína uzavře 584 podniků, které mají voskové energetické náklady a způsobují vážné znečištění.
Podle informací z čínského státního výboru pro rozvoj a reformu ke konci letošího roku uzavře Čína možství podniků, které mají voskové energetické náklady a způsobují vážené znečištění. Konečný seznam podniků obsahuje zahrnuje firmy produkující karbid vápníku, slitiny železa a koks.

Obnovená strategie udržitelného rozvoje byla přijata Evropskou radou v červnu 2006. Strategie se zabývá sedmi hlavními okruhy, a to: změnou klimatu a čistou energií, udržitelnou dopravou, udržitelnou spotřebou a výrobou, ochranou a řízením přírodních zdrojů, veřejným zdravím, sociálním začleňováním, demografií, migrací a celosvětovou chudobou. V závěrech zprávy se konstatuje, EU i členské státy v řadě oblastí vytvořily správný strategický rámec. Mezi všeobecným dlouhodobým cílem udržitelného rozvoje, který se zaměřuje na kvalitu života, mezigenerační spravedlnost a dlouhodobou udržitelnost evropské společnosti, a střednědobým cílem růstu a zaměstnanosti, který je obsažen v Lisabonské strategii, je čím dál tím větší soulad. Nejvyšší prioritou ze sedmi sledovaných okruhů by měla podle zprávy být problematika změny klimatu a čisté energie.

ZLÍN - Nejen aktuální čas či teplotu zobrazuje nový informační panel na bývalé svitovské bráně ve Zlíně. Udává také imisní hodnoty oxidů síry a dusíku a míru znečištění ovzduší prachovými částicemi.
„Novinkou je možnost srovnání s limity danými ze zákona, které nový displej ukazuje trvale,“ upřesnila vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová. Město Zlín monitoruje stav ovzduší od roku 1992. V současné době jsou v provozu celkem tři stanice, a to na kině Květen v Malenovicích, na Základní škole v Želechovicích a na bývalé svitovské bráně v centru.

Povrch planety Země se v důsledku lidské činnosti otepluje, ozonová díra nad Antarktidou je největší v historii, okolo dvou milionů lidí umírá každoročně v důsledku znečištění ovzduší a znečištěná voda je nejčastější "přírodní" příčinou lidských nemocí a úmrtí. K těmto závěrům došli autoři dosud nejobsáhlejší zprávy Programu OSN na ochranu životního prostředí.

Tento týden proti sobě postavil dva české europoslance. Příčinou byl zákon o regulaci pesticidů, který europarlament v úterý schválil v prvním čtení.
Předseda výboru pro životní prostředí Miroslav Ouzký (ODS) proti zákazu pesticidů protestoval nejen kvůli zvýšeným nákladům pro zemědělce, ale i kvůli údajnému ohrožení sportovních hřišť a parků. Naopak náhradník v Ouzkého výboru, komunista Jiří Maštálka, prosadil do zákona zpřísnění pravidel pro zacházení s pesticidy. Tyto látky by se podle parlamentu neměly užívat v blízkosti obytných čtvrtí a vody a země EU by na ně měly zvýšit daně.

Pořadatelé olympijských her v Pekingu mají v jinak precizních přípravách jeden velký problém, znečištěné ovzduší. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge znovu upozornil, že v případě potřeby je možné i posouvání některých soutěží.
Podle šéfa MOV se to může v případě velkého znečištění ovzduší týkat především vytrvalostních disciplín. "Z tohoto důvodu můžeme přeložit některé disciplíny, aby bylo zdraví hráčů úzkostlivě chráněno," uvedl Rogge.
Funkcionáři MOV jsou nyní na inspekční návštěvě Pekingu a jinak v průběhu příprav nenarazili na žádné problémy. Organizační výbor se hodlá vyrovnat i se špinavým ovzduším. Jeho viceprezident Ťiang Siao-jü řekl, že pro hry mají pořadatelé připravená výjimečná opatření. Patří mezi ně například zákaz vjezdu více než milionu automobilů do Pekingu a pozastavení činnosti velkých továren znečišťujících ovzduší v okolí města.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů