Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nové díly vzdělávacího cyklu pro děti Moudronos představí Česká televize (ČT) divákům nespíš již o vánočních svátcích. Malí školáci se z pěti dílů pořadu dozví více o ochraně přírody, české historii i divadle, ale také o původu exotických zvířat. ČTK to dnes řekl projektový manažer ČT David Kopecký.
Moudronos je klaun s modrým nosem, který provází děti mladšího školního věku světem kolem nich, cestou za poznáním. Dramaturg pořadu Milan Vacek ČTK řekl, že pro cyklus vybírali nadčasová témata, aby bylo možné pořad využít i za několik let.
První díly vznikly již v loňském roce jako volné pokračování pořadu pro děti z mateřských škol, který se jmenuje Kostičky. Nejmenší diváci se seznámili s životem v lese, dozvěděli se více například o jízdním kole a některých dopravních předpisech. Nové díly pořadu si mimo jiné kladou za cíl zábavnou formou poučit školáky o toleranci k jinakosti.
Doposud natočili tvůrci Moudronose 17 téměř dvacetiminutových dílů. Scénář k cyklu pro děti vytvořil Ivan Látal. Z jeho dílny vyšly i Kostičky.

Ochránci přírody otevřeli dnes v Liberci v lesíku u letiště novou pozorovatelnu ptáků. Zhruba čtyřmetrová vyhlídka umožní lidem pohodlně koukat do korun stromů a sledovat ptačí život.

Ve středu 24. října se v budově Správy CHKO Litovelské Pomoraví v Litovli konalo krajské kolo Ekologické olympiády.
Letošního, již 13. ročníku, se zúčastnilo deset soutěžních družstev, tři družstva z Gymnázia Zábřeh, dvě z Gymnázia J. Opletala v Litovli, dvě ze SOŠ v Šumperku, dvě z Gymnázia Olomouc-Hejčín a jedno ze Slovanského gymnázia v Olomouci.
Jako každoročně čekal studenty vědomostní test a dále prezentace vlastních projektů v oblasti ekologie a životního prostředí.

Koalice 7 zemí EU, USA, 2 provincií Kanady, Nového Zélandu, Norska a Evropské komise oznámila vytvoření mezinárodního partnerství pro emise ICAP (International Carbon Action Partnership), jehož cílem je monitoring, sdílení a výměna zkušeností  a nejlepších postupů v oblasti omezování skleníkových emisí a systémů obchodování emisemi. ICAP je příspěvkem uvedených zemí k boji proti změně klimatu.

Sto tisíc dolarů daroval americký popový zpěvák Justin Timberlake australskému fondu na ochranu přírody Wildlife Warriors. Rozhodl se prý tak vzdát hold zesnulému lovci krokodýlů Stevovi Irwinovi, který zahynul loni v září po bodnutí rejnokem.

Ojedinělou výstavu fotografií zachycujících krásy přírodních lokalit tří kontinentů – Afriky, Ameriky a Austrálie je možné až do 6. ledna příštího roku zhlédnout ve výstavním prostoru v 1. patře Západočeského muzea
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů