Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tlak Greenpeace na další výrobce

Tlak Greenpeace na další výrobce
Harry Potter: na ekologickém papíru

Letos v létě nakladatelství Albatros oznámilo, že český překlad knihy "Harry Potter and the Deadly Hallows" vydá na papíře certifikovaném podle standardu FSC. Greenpeace ČR komunikovalo s Albatrosem od října 2005 a rozhodnutí nakladatelství považuje za svůj výrazný úspěch. Požadavek, aby byl Harry Potter tištěn na ekologickém papíře, vyšel přímo od autorky J. K. Rowlingové. V roce 2003 na recyklovaném papíře vydalo knihu pouze jediné nakladatelství, letos již vyjdou národní verze posledního dílu na ekologickém papíře v celkem 16 zemích.

McAmazon: "Vyjedená Amazonie"

Společnost McDonald's se spolu s dalšími velkými zemědělskými giganty a zpracovateli (Cargill Inc., Sun Valley aj.) podle Greenpeace podílí na ničení amazonského pralesa. Známý symbol rychlého občerstvení se stal zároveň symbolem destrukce posledních deštných pralesů. Greenpeace vydalo zprávu nazvanou "Vyjedená Amazonie". Tato zpráva podrobně představila míru destrukce amazonského pralesa, způsobenou zejména pěstováním sóji na místech, kde se ještě před pár lety rozkládaly rozlehlé plochy tropického deštného pralesa. Dnes v těchto místech nalezneme nekonečné lány sójových polí. Zatímco Cargill Inc. vykupuje od místních farmářů veškerou produkci sójových bobů, Sun Valley touto sójou krmí svá kuřata. Sun Valley je jedním z největších dodavatelů drůbeže v Evropě, přičemž téměř polovina veškeré jejich produkce míří do firmy McDonald's. Greenpeace vede již mnoho let celosvětovou kampaň za záchranu pralesů a v její rámci mj. upozorňuje na výše uvedené souvislosti.

Díky nátlaku nyní nadnárodní společnosti, které obchodují s brazilskou sójou, vydaly prohlášení, že souhlasí s dvouletým moratoriem na nákup sóji pocházející z nově vykácených oblastí amazonského pralesa. Ke Greenpeace se v této záležitosti připojil i řetězec McDonald's a někteří velcí evropští prodejci potravin. Společně vytvořili ojedinělou alianci, která žádala obchodníky se sójou, aby pomohli zabránit odlesňování amazonských pralesů. Aliance dokázala přivést k jednacímu stolu americké giganty Cargill, ADM, Bunge, francouzský Dreyfus a brazilský Maggi, tedy společnosti, které ovládají obchod s brazilskou sójou.

Shell: nejznámější bojkot

Společnost Shell přestala v roce 1991 používat ropnou plošinu Brent Spar a od britské vlády dostala souhlas k jejímu potopení namísto přenesení na pevninu, dekontaminace a recyklace. Plošina přitom obsahovala tuny ropného odpadu. Aktivisté Greenpeace obsadili ropnou plošinu v dubnu 1995, nicméně několik týdnů poté byli za účasti pracovníků firmy a policie deportováni. Úspěch Shellu byl však pouze dočasný a plošina byla opět obsazena. Aktivity Greenpeace získaly celosvětovou pozornost médií a veřejnosti a vedly k mezinárodnímu bojkotu firmy, který společnosti Shell přivodil značné ztráty. Rovněž vlády Německa, Belgie, Nizozemska a Dánska požadovaly, aby rozhodnutí o potopení plošiny bylo změněno. Protestoval Island, ozval se komisař EU pro životní prostředí, Evropský parlament a dokonce i britská Labour Party a tomuto tlaku již firma nedokázala čelit. Dnes se Shell oficiálně zavazuje podporovat ochranu životního prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů