Středa, 24. dubna 2024

Sloní hnůj

Sloní hnůj

Sloní hnůj býval tajný recept na obří brambory, které sklízela naše rodina na zahrádce nedaleko pražské zoo. Možná jsme to s tím přírodním dusíkem trochu přehnali, nicméně pár přívěsů smradlavého hnojiva dělalo divy - naší čtyřčlenné rodině stačily k obědu dvě tři brambory a sousedé nevěřili vlastním očím. Děda se narodil v Polabí a byl vyhlášený zahradník. I když zemřel dřív, než jsem začal číst a psát, stačil mě nakazit "zeleným myšlením". Sice v jiném slova smyslu, než jak je to chápáno dnes, ale mám za to, že o to víc se mé zelené myšlení opírá o reálnou zkušenost, zdravý rozum a racionální chování. Naproti tomu vidím často pozérství a křečovité snahy firem i jednotlivců chovat se "eko" či "eco" prostě proto, protože je to zrovna v kurzu. Pak je to ono známé ode zdi ke zdi, kdy se musím smát nad tvrdošíjnou snahou jedné politické strany za všech okolností se chovat "zeleně", stejně jako fobií jedné kamarádky, která by prý nevzala do úst nic, co není bio.

Je sice fakt, že pojídání zeleniny (ekologicky vypěstované) z vlastní zahrádky bylo před dvaceti lety spíše z nouze ctností, stejně jako tehdejší reklamní apel v televizi "Nesvítíte někde zbytečně?", ale protože podobného koníčka na svých zahrádkách, chalupách a v okolí rodinných domků pěstovala valná většina národa, nevěřím tomu, že bychom jako národ byli k ekologickým otázkám zcela neteční, jak se s oblibou říká. Stále si myslím, že tu zelenou máme někde pod kůží a že "jenom" stačí najít způsob, jak ji v lidech probudit. Mimochodem, když jsem dorazil na rozhovor s ekologem Bedřichem Moldanem, který si v tomto čísle můžete přečíst, potěšilo mě, že si v podstatě myslí to samé.

Zkrátka, i v jiných otázkách jsme mohli slýchat, že "tohle v Česku nebude fungovat". Ano, pár let to třebas trvalo, ale pak z ničeho nic nastal zlom a občas se i ukázalo, že jsme schopní dokonce udávat trend. Zůstaneme-li u ekologie, tak škarohlídi například nevěřili, že by u nás lidé dokázali dobrovolně třídit odpad. A dnes? Patříme k zemím s nejvyšším podílem vytříděného plastu. I když ta doba ještě zdaleka nenastala, věřím tomu, že nebude dlouho trvat a ekologie se stane opravdu pevnou součástí chování firem, spotřebitelského chování i našeho každodenního života. Pro mnohé to pak bude stejné překvapení, jako zákaz kouření na veřejnosti, rozšíření mobilních telefonů nebo používání internetu. Pokud o tom pochybujete, přečtěte si, jaká opatření vůči svým dodavatelům nachystal největší obchodní řetězec světa Wal-Mart, podívejte se, jak rostou prodeje hybridních vozů vizionářské Toyoty, nebo jen přemýšlejte o tom, zda byste si koupili elektrospotřebič energetické třídy B.

Také slyšíte trávu růst?

AUTOR: Bohuslav Bohuněk
šéfredaktor

ZDROJ: TREND MARKETING

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů