Sobota, 20. dubna 2024

Ekologie v těžebním a strojírenském průmyslu

Ekologie v těžebním a strojírenském průmyslu
Jihomoravský kraj - Vzdělávací projekt Těžební unie zaměřený na vliv nové české a evropské legislativy na činnost těžebního a strojírenského průmyslu pokračuje již čtvrtým tématickým seminářem. Projekt financovaný z Evropského sociálního fondu a Státního rozpočtu ČR tak úspěšně vstupuje do své druhé poloviny. Pozitivní ohlasy od účastníků seminářů ukazují, že nastoupený trend je správný a vzdělávací projekt plní svůj účel.

Třetí seminář pod názvem "Monitoring stavu životního prostředí v lomových prostorech", který se uskutečnil ve dnech 21.-22. srpna 2007 v lokalitě Moravský kras, se opět setkal s velkým zájmem. V rámci dvoudenního kurzu vystoupilo 20 přednášejících z různých organizací veřejného i soukromého sektoru, především zástupců ekologických a přírodovědeckých organizací. Celý program byl obohacen o terénní exkurzi do běžně nepřístupné lokality lomového provozu Mokrá u Brna a do prostor Ochozské jeskyně, rovněž pro veřejnost uzavřenou. Tento mimořádný zážitek pro účastníky semináře bylo možné uskutečnit díky výborné spolupráci s projektovými partnery - firmou Českomoravský štěrk, a.s., Moravským zemským muzeem a Masarykovou univerzitou a také díky Správě CHKO Moravský kras.

Zástupci firem si pochvalovali především bezprostřední kontaktu s lektory přímo v prostoru lomového provozu, což představuje z hlediska vzdělávacích aktivit unikátní možnost spojit teoretický výklad s praktickými ukázkami v přirozeném prostředí.

Na seminář navazuje ve dnech 15.-16. listopadu již čtvrtý tématický okruh - "Směrnice o správě odpadů z těžby". Tato problematika představuje v těžebním a strojírenském průmyslu jedno z nejožehavějších aktuálně diskutovaných témat. Vzhledem k probíhajícímu implementačnímu procesu tohoto evropského legislativního opatření v České republice je i načasování semináře zcela adekvátní. Jako přednášející vystoupí zástupci Českého báňského úřadu, kteří se přímo podíleli na celém procesu úpravy národní legislativy, ale také zástupce Ministerstva životního prostředí Slovenské republiky. Díky složení přednášejících bude možný komplexní pohled na danou problematiku s akcentací na diskuse. Zástupci firem tak mohou svoje dotazy směrovat přímo na odborníky, kteří se danou problematikou dlouhodobě zabývají.

Přednášky ze všech seminářů naleznete na stránkách Těžební unie www.tezebni-unie.cz přímo v sekci věnované celému vzdělávacímu projektu. Naleznete zde i pozvánku na aktuální seminář.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů