Pátek, 19. dubna 2024

Světový summit toalet: Průjem zabíjí jako AIDS či malárie

Světový summit toalet: Průjem zabíjí jako AIDS či malárie
Zní to úsměvně. Světová organizace toalet má zkratku WTO, stejnou jako Světová obchodní organizace. Problémy, které řeší, jsou však přinejmenším stejně závažné jako třeba jednání o liberalizaci světového obchodu.

V indické metropoli Dillí právě skončil několikadenní summit, který Světová organizace toalet pomohla uspořádat. Konference, které se zúčastnili odborníci ze čtyřiceti zemí světa, měla název Světový summit toalet.

Její závěr: V následujících letech by se v rozvojovém světě mělo každý den zřídit sto tisíc nových záchodů. Jen tak se mohou výrazně změnit smutné statistiky dětské úmrtnosti.

Každý rok zde zemře na 1,6 milionu dětí kvůli průjmovým onemocněním. Ty jsou proto stejně nebezpečné jako velmi medializovaný AIDS či malárie. Mnoho těchto dětí přitom onemocní po požití vody znečištěné fekáliemi. Na 40 procent světové populace, 2,6 miliardy lidí, nemá dosud přístup k hygienickým toaletám, jež neznečišťují půdu ani vodu.

Zakladatelem Světové organizace toalet a duchovním otcem summitu je singapurský obchodník s nemovitostmi Jack Sim. Když někomu představí svou organizaci a předá vizitku s logem toalety, obvykle to vyvolá úsměv. Když však tento 50letý magnát začne vysvětlovat její smysl, atmosféra postupně zvážní.

Simovi přijde nespravedlivé a nerozumné, že svět vydává více a více peněz na nemoci jako AIDS či malárie a lidé více mluví o nebezpečí globálního oteplování, ale problémy spojené s nedostatečnou sanitací neberou tolik vážně.

"Každý si myslí, že je to trapné. Tak žijeme ve stavu určitého popření, že máme vůbec nějaký vztah k věcem, jako je záchod," řekl během summitu agentuře AFP.

Kde jsou celebrity?

Dát svou tvář boji za lepší sanitaci zřejmě rovněž není dostatečnou motivací pro celebrity. To, že "žádná filmová hvězda na průjem neumřela," je podle Sima rovněž částečné vysvětlení malé pozornosti, jež se věnuje těmto problémům.

"Sanitace je indikátorem růstu země. Jestliže se nezlepšuje sanitace, nezlepšuje se ani celkový stav v zemi," tvrdí Sim.

Když navštívíte záchod v Japonsku, jedné z nejvyspělejších zemí světa, můžete být uvedeni do rozpaků. Toalety mívají elektronický display, kde si navolíte, zda chcete, aby prkénko začalo hřát, různé druhy mytí a případně tam může být nainstalován i vysoušeč.

Japonsko v. Afrika

V afrických, asijských a latinskoamerických slumech musí většina lidí chodit na kraj dvorku (v noci tak daleko často nikdo nejde), nebo musí jít do buše či lesa (když je poblíž), případně na pláž, kde fekálie odplaví příliv.

Většina obyvatel bez možnosti chodit na hygienický záchod žije v Číně a Indii. Na summit v Dillí bylo také pozváno několik indických žen z nejnižších vrstev tamní kastovní společnosti, jež se živí úklidem fekálií u bohatších rodin.

Jednou z nich byla i Usha Chaumarová, která se takto živila 20 let ve státu Rádžasthán. Každý den v nádobě na hlavě odnesla na skládku exkrementy z 20 domácností. Stejně jako odhadem dalších půl milionu Indů se stejným zaměstnáním.

"Lidé pohodili peníze přede mě na podlahu, aby se mě nemuseli dotknout," vyprávěla na summitu. Přestala s tím až tehdy, když ji nabídla pomocnou ruku Světová organizace toalet.

Její šéf Jack Sim si často musí vyslechnout, že by jí měl dát decentnější jméno. To ale odmítá. Takto si ji prý lidé alespoň zapamatují a šance, že pomohou se sanitací se trochu zvětší. O celebritách bojujících proti dětským průjmům se mu může zatím zdát.


Problém sanitace
TŘI MILIARDY bez záchodů
Více než 40 procent obyvatel světa, 2,6 miliardy lidí, nemají přístup k hygienickým toaletám, jež neznečišťují půdu ani vodu.
zbytečná úmrtí dětí
Podle Světové banky zemře každý rok na průjmové onemocnění na 1,6 milionu dětí, mnoho z nich po požití fekáliemi znečištěné vody.
INDIE A ČÍNA
Nejvíce lidí bez přístupu k hygienické toaletě je v "rodících se" mocnostech Indii a Číně, v Indii je to na 700 milionů lidí.
ZÁVAZEK dillí
Indická vláda během Světového summitu toalet slíbila, že do roku 2012 zajistí hygienický záchod pro všechny občany země.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů