Pátek, 29. března 2024

Tepličané si připomněli ekologické demonstrace

Tepličané si připomněli ekologické demonstrace
V rokokovém sále se sešly na dvě stovky diskutujících s Martinem Bursíkem
Teplice/ Ve vzpomínkový happening na počest ekologických demonstrací v Teplicích v roce 1989 se proměnily úvodní minuty setkání občanů s místopředsedou vlády a ministrem pro životní prostředí Martinem Bursíkem. Ten přijel v doprovodu ministryně bezportfeje Džamily Stehlíkové. Pozvání místní organizace Strany zelených do rokokového sálu teplického zámku přijaly zhruba dvě stovky obyvatel Teplic, Krupky a Dubí. Do rolí iniciátorů památných událostí byli, trochu proti své vůli, "delegováni" podnikatel Jan Sajdl, hudebník Radko Živkov a architekt Stanislav Flesar.
"Odmítám, když mě někdo nazve iniciátorem ekologických demonstrací. Tehdy jsme prostě byli na režim už tak naštvaní, že by nám k vyprovokování nějaké akce proti němu posloužila jakákoli záminka. A tou nejlepší byla mlha ze smogu, ve kterou se v listopadu 1989 Teplice zahalily. Nepojali jsme to tenkrát jako ekologické demonstrace, jenom jsme věděli, že to je jediný způsob, jak lidi na severu Čech rozhýbat," nechal se slyšet Sajdl. Dodal, že se necítí být ekologem a povídání na toto téma zanechá na ministru Bursíkovi. "Nicméně, když jsem dnes přijel z Prahy a vylezl z auta, poznal jsem, že jsem zase doma. Lidi začínají topit uhlím a ve vzduchu je cítit stejný čoud, jako tenkrát." Violoncellista, koncertní mistr Severočeské filharmonie Teplice Radko Živkov přidal úsměvnou vzpomínku na to, jak se po masakru studentů 17. listopadu v Praze přidal orchestr jako jeden muž na jejich stranu. Ve stejném duchu pokračoval Stanislav Flesar, když vyprávěl, jak demonstroval v nových, malých botách, na což navázal Martin Bursík, který si 17. listopadu 1989 v Praze proti obuškům naopak "vyšlápl" v sandálech.
Vážně nevážné vzpomínání korunovala jedna z účastnic legendárního mítinku na teplickém stadionu, kde se měla vést polemika s tehdejším okresním komunistickým tajemníkem Antonínem Váňou. Před diskutujícími rozvinula 18 let opatrovaný, vypraný a vyžehlený transparentem s nápisem "Chceme dialog."
Kořením večera a návratem do reality nové doby se stalo malé extempore Ing. Flesara poté, co tehdejší šéfredaktorka Revue Teplice Věra Bartošková začala líčit svoji roli v listopadových událostech. Památkář, jehož zásluhou bylo zachráněno před devastací několik desítek historických objektů v Ústeckém kraji, se zvedl a se slovy: "Tak vidím, že tady vyrostli noví hrdinové, u toho být nemusím, sedněte si paní Bartošková," nabídl publicistce svoji židli a sál opustil.
"Kdykoli se mě někdo v zahraničí zeptá na revoluci v roce 1989, vždycky říkám, kdyby se to nestalo 17. listopadu v Praze, stalo by se to v lednu v Teplicích nebo Ústí nad Labem," prohlásil Bursík. Také letos předložil vládě zprávu o stavu životního prostředí v ČR. Uvedl v ní alarmující údaje o tom, že v posledních dvou letech se zvyšují emise jemného polétavého prachu, na který se váží polyaromatické uhlovodíky. "Podílejí se na tom lokální topeniště v půl milionu domácnostech, které stále topí uhlím. To je zdrojem 54 % jemného polétavého prachu," zdůraznil Bursík. V diskuzi se dál věnoval budoucnosti užití biomasy v českých poměrech, odpověděl i na dotazy směřující do problematiky zemědělské výroby a dopravy. Zřejmě nejspokojenější odcházeli členové o. s. Zdraví pro Krupku. Ti dlouhodobě kritizují firmu Knauf Insulation, kterou 2. listopadu na své společné tiskové zprávě se Sdružením Arnika zařadili mezi největší znečišťovatele Ústeckého kraje. Vyprovokován vystoupením Ludmily Drožové se ministr Bursík zavázal osobně zjistit stav šetření České inspekce životního prostředí v této problematice a vyvolat jednání s hejtmanem Jiřím Šulcem.
Zdroj: Strana zelených
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů