Pátek, 19. dubna 2024

Žijte ekologicky a levně!

Rad, jak žít ekologičtěji, je mnoho. Vybrali jsme alespoň některé.
Žijte ekologicky a levně!
Jsou určeny hlavně těm, kteří chtějí začít žít ekologicky nebo pro ekologii alespoň něco málo udělat, ale neví jak.
 
Ono se lehce řekne – od zítřka budu žít ekologický život. Jenže odkud to má člověk vzít? Podle zapřisáhlých ekologů jsme neekologičtí na každém kroku. Nemusíme hned žít zcela v souladu s přírodou, ale je dobré vědět, že každým krokem, ke kterému se odhodláme, ať už je to třídění odpadu nebo nepoužívání aviváže při praní, možná prodlužujeme život planety.
 
 
Používejte alternativní prací a čisticí prostředky
 
Ať už chcete používat alternativní prací a čisticí prostředky, protože ekologie je alfou a omegou vašeho každodenního počínání, nebo máte malé děti a chcete je uchránit před nadbytkem chemikálií, vždy se najde náhražka, kterou si můžete sami vyrobit.
 
Začít můžete u pracích prášků. Nechcete-li si vyrábět vlastní, stačí, když si před nákupem přečtete jeho složení. Vyhněte se těm, které obsahují fosfor. Raději používejte tekuté formy a nejlépe je přidávejte rovnou k prádlu do bubnu pračky. Postačí množství o třetinu menší. Pokud je prádlo velice znečištěné, namočte jej.
 
 
...doma vyrobené
 
Náhrad čisticích a pracích prostředků je mnoho. K praní je nejčastějším a nejjednodušším řešením rozpuštěné mýdlo. Aviváž nahradíte několika kapkami esenciálních olejů, např. levandulového.
 
Namísto antibakteriálních saponátů přimíchejte pár kapek oleje tea tree nebo bergamotu do litru vody. I osvěžovač vzduchu můžete vtipně nahradit – nakapejte pár kapek parfému na žárovku. Opatrně!
 
Čistící i prací prostředky obsahují mnoho agresivních, těžko odbouratelných látek. Přitom většina jde skvěle nahradit přírodními surovinami, např. octem, solí či citronem.
 
 
Osvědčená trojka
 
Základem pro přírodní čisticí prostředky je citron, ocet, sůl. Na odpady pak v kombinaci se sodou. Trojice účinná proti na zápachu, skvrnám všeho druhu i usazeninám. Pro čištění koberců je skvělý kukuřičný škrob. Receptů, jak si vyrobit vlastní čisticí prostředky je spousta, zde je alespoň jeden z nich: 115 ml octa, 2 lžíce čpavku, 4 lžíce sody, 2 lžíce tekutého mýdla. Jar pak můžete vytvořit ze sojových bobů. Jen je uvaříte a rozmixujete. Syrovátka pak skvěle odmašťuje.
 
Pokud se vám nechce nic »vyrábět«, můžete si vybrat z nabídky ekologicky smýšlejících firem, např. Missiva, Frosch, Weleda, Ecover aj.
 
 
Šetřete vodou
 
Předpokládejme, že kohoutky v bytě nikde nekapou, vše těsní tak, jak má. Základem šetření vodou pak je nenechat ji téci, když to není nezbytně nutné. Bohužel si to mnohdy ani neuvědomujeme – např. při čištění zubů či holení nebo při mytí nádobí teče voda často naprázdno.
 
Nádržka na záchodě: Pojme relativně velké množství vody, které ne vždy je třeba pro spláchnutí. Dobré je mít systém dvojí intenzity splachování.
Kuchyňský dřez. Napusťte si jen trochu vody (třeba do misky). Tu pak používejte k opláchnutí rukou.
Myčka na nádobí. Plně naplněná novější myčka umyje nádobí s menší spotřebou vody než při mytí stejného množství nádobí ve dřezu.
Sprchování. Sprchujte se rychle. Desetiminutová sprcha spotřebuje asi dvě třetiny množství vody jedné koupele ve vaně.
Dešťová voda. Pokud bydlíte v rodinném domě, popřemýšlejte nad využitím dešťovky. Můžete jí napustit bazén, umýt auto, pokropit zahradu, případně ji využít pro splachování záchodu.
 
 
Šetřete teplem
 
Šetřit teplem neznamená jen šetřit životní prostředí, ale i svou peněženku. Investice do kvalitní tepelné izolace se po zkušenostech mnoha majitelů domů stává z dlouhodobého hlediska výhodnou.
 
Pokud nikdo není doma nebo tvrdě spíte, není třeba topit. Samozřejmě, každý má rád, když přijde vymrzlý a doma je »teploučko« nebo když při vylézání z postele nedrkotá zuby. Rozumným kompromisem je instalace takového systému topení, který můžete nastavit tak, aby vám místnost před příchodem nebo vstáváním zahřál. V zimě spíš větrejte rychle a nárazově než delší dobu pootevřeným oknem.
 
Lednička je největším žroutem energie ve vaší kuchyni. Pro životní prostředí i pro vaši peněženku jsou nejvhodnější ty, které jsou označené A , A nebo A.
 
 
Šetřete elektrickou energií
 
Při nákupu elektrických spotřebičů vybírejte ty s označením A (nízká spotřeba), případně A a A . V kuchyni používáme spoustu elektrických spotřebičů:
 
Lednička: Teplotu nastavte na 3–5 °C (mrazák –17 až –15 °C). Mějte ji otevřenou co nejkratší dobu. Nestavte ji vedle topení nebo do cesty slunečním paprskům.
Rychlovarná konvice: Ohřátí vody k bodu varu v konvici spotřebuje přibližně o polovinu méně energie než stejného množství  na sporáku.
Sporák: Volte takový hrnec, aby teplo neunikalo kolem jeho stěn pryč. Používejte pokličky, případně tlakové hrnce – vše se bude vařit rychleji. Mražená jídla nechte rozmrznout – vyndejte je z mrazničky dostatečně včas nebo ponořte nejdříve do teplé vody.
Pečicí trouba: Zachovávejte podobná pravidla jako u sporáku. Obojí lze vypínat dříve a nechat vařený či pečený pokrm »dojít«. Jak dlouho, to je potřeba vyzkoušet. Troubu neotvírejte ji příliš často – otevřením uniká asi 20 % tepla.
 
 
Šetřete palivem
 
Pokud to není zcela proti vašemu životnímu přesvědčení, vyměňte auto za kolo nebo veřejnou dopravu. Nebo choďte pěšky. Zapřisáhlí ekologové také neradi kupují dovážené výrobky. Na rozdíl od tuzemských museli ty ze zahraničí urazit dalekou cestu, na které se spotřebovala spousta litrů paliva.
 
 
Třiďte odpad a recyklujte
 
Dnešní společnost je orientována na spotřebu. Pokud už nakupujeme, mělo by se jednat o předměty, které budeme užívat opakovaně – zásadními ekologickými prohřešky jsou příbory a nádobí na jedno použití oblíbené při grilování či baterie bez možnosti znovunabíjení. Snažte se o co nejmenší množství odpadů.
 
Nekupujte věci na jedno použití. I baterie jsou vhodnější dobíjecí.
 
 
Chce to ekologicky myslet
 
O třídění byly sepsány desítky článků. Jak ale ušetřit životní prostředí ještě dříve – tedy tak, abychom takové odpady na třídění vůbec nevyprodukovali? Např. noste si na nákup vlastní tašku, kupujte nabíjecí baterie, rozmýšlejte, zda kupovanou věc opravdu potřebujete, používejte látkové kapesníky místo papírových (a pak je perte v alternativních pracích prostředcích, nejlépe v ruce a dešťovou vodou), nakupujte větší balení, pište a tiskněte na obě strany papíru.
 
Vypínejte počítač, vypojujte ze zásuvky spotřebiče běžící na pohotovostní režim (hi-fi, televize).
 
 
Škůdce hubte šetrně
 
Domácí nezvané návštěvníky zaženete snadno: mravence vymačkaným citronem, pudrem, křídou, uhelným prachem či kayenským pepřem. Mouchy nalákáte na žlutý papír potřený medem. Moli nesnášejí kafr, cedrové hobliny a černý pepř. Účinnými biopesticidy jsou tabáková voda (pozor, je jedovatá i pro člověka!), pálivé papričky, česnek či mýdlo.
 
Jak ekologičtí jste vy? Jaké metody používáte a co byste nedělali ani za milion?
 
 

Autor: Michaela Smutná

http://utulne.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů