Pátek, 29. března 2024

Bursík aktivisty nevyslechl

Bursík aktivisty nevyslechl

PLZEŇ - Šéf zelených Martin Bursík odmítl na sobotní plzeňské krajské radě strany, diskutovat s odpůrci radaru. Mluvčí organizace Ne základnám Ivona Novomestská a Jan Tamáš byli pozváni členem Strany zelených Plzeňského kraje (SZPK) Zdeňkem Paulem s tím, že seznámí delegáty se svými názory ohledně stavby americké radarové základny v Brdech na začátku programu. Ke slovu se však dostali až po více než třech hodinách.

Předsedkyně SZPK Radana Bendlová totiž sdělila radě, že projev aktivistů není na programu. Poté, co zúčastnění delegáti odhlasovali, že program bude dodržen, byli všichni, kdo nebyli členy Strany zelených, vykázáni z místnosti. Týkalo se to i novinářů.

„Je to zvláštní jednání, když si nás sami pozvali, ale trochu jsem to čekala. Když přišla do místnosti poslankyně Kateřina Jacques a uviděla mě, pronesla: ´Váš ironický škleb mě irituje´.“ popisovala nám na chodbě Novomestská.

Podle Tamáše jim navíc Bursík řekl, že se s nimi nebude bavit. Důvodem jeho postoje byla billboardová kampaň, kterou v minulých dnech zahájilo hnutí Ne základnám. Plakáty jsou namířeny proti postoji zelených k výstavbě americké radarové základny v Brdech.

„Je to drzost, že přišli na zasedání strany. Máme nějakou hrdost. Rozhodně se nebudu při této příležitosti bavit s lidmi, kteří zaútočili na Stranu zelených,“ zlobil se Bursík s tím, že na jiném místě dialog s aktivisty nevylučuje.

Umírněnější postoj měla místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. „Myslím si, že bychom je měli vyslechnout. Určitě je třeba o problému jednat,“ sdělila. Další hlasování o tom, zda mohou aktivisté na radě promluvit, se uskutečnilo až ve chvíli, kdy už Bursík na radě nebyl.

Tentokrát už byl projev představitelů Ne základnám schválen. Hlasovalo pro něj 14 ze 17 delegátů. Tamáš sdělil, že Stranu zelených si pro kampaň zvolili kvůli tomu, že právě ta by se měla postavit proti radaru, který podle něho bude škodit životnímu prostředí.

SZPK byla první krajskou organizací strany, která se proti radaru postavila. Potvrzuje to i místopředseda SZPK Roman Černý. „Bylo by pro nás nepřijatelné, aby v Brdech stál radar na základě dvoustranné smlouvy USA a ČR, požádáme o vypsání vnitrostranického referenda k této otázce,“ uvedl. Zároveň ale potvrdil, že billboardovou kampaň, kterou zahájilo hnutí Ne základnám, strana vnímá jako útok proti ní a všem jejím členům, včetně těch, kteří jsou proti umístění radaru.

 
Ladislav Vaindl
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů