Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Trade FIDES, přední český poskytovatel řešení a služeb v oblasti bezpečnostních systémů pro ochranu osob a majetku, získal na další tři roky certifikát dokládající zavedení a používání systému managementu životního prostředí EMS. Certifikace EMS ověřuje, že organizace splňuje specifikované požadavky na systém enviromentálního managementu (ochrana životního prostředí) při svých činnostech.

Developerské společnosti nebudou smět v letech 2007 až 2013 čerpat peníze z evropských fondů na regeneraci brownfieldů, tedy starých, opuštěných a často ekologicky kontaminovaných staveb a pozemků. Ministerstvo průmyslu a obchodu však situaci dramaticky nevidí. "Stop" totiž platí jen pro firmy, které daný prostor zrekultivují a dále je pronajímají. "Podnikatelé, kteří budou mít zájem, prostředky čerpat samozřejmě mohou," říká Tomáš Bartovský, mluvčí MPO.

Značné zjednodušení procesu posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA) znamená podpis prezidenta republiky pod novelu příslušného zákona. Počítá s tím, že se okruh staveb, které by měly podléhat složitému posuzování jejich vlivu na životní prostředí, zúží o menší stavby či stavební úpravy. Ty by úředníci měli nově posuzovat jednodušší formou.

V Karlovarském kraji je už dokončeno několik staveb, které zaplatil stát z tzv. ekologických miliard, určených na zahlazení důlních škod. A v budoucnu přibudou další, města totiž už připravují nové akce. Kraj prozatím realizoval pět staveb celkem za 26,2 milionu korun ze státního rozpočtu na odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností.

Obytný soubor Borová Lada, který ve stejnojmenné šumavské obci staví společnost MEI Moravia, se skládá z 11 samostatně stojících rodinných domů a 27 bytových domů s 81 bytovými jednotkami na celkové ploše 5,6 ha. Domy jsou koncipovány jako nízkoenergetické s velmi dobrou tepelnou izolací, která mnohonásobně překračuje požadované normy. V co nejvyšší míře se používají přírodní materiály: masivní dřevo, místní kámen, vápenné omítky a šindel. Koncepci navrhlo architektonické studio Adam Rujbr Architects, které má s projektováním ekologických domů šetrných k přírodě rozsáhlé zkušenosti. S ohledem na lokalitu je významnou prioritou zeleň.

Europoslanci dnes schválili začlenění letecké dopravy do systému obchodování s emisemi CO2 (tzv. ETS). Prostřednictvím systému ETS by měl být leteckým společnostem povolen určitý roční objem emisí na tunu CO2. Celkový objem povolenek by tedy měl představovat celkový limit povolených emisí. Některé povolenky jsou leteckým společnostem poskytovány zdarma, ostatní by mohly být obchodovatelné, což by podle Parlamentu vedlo provozovatele leteckých služeb ke snižování emisí. Zatímco Komise nenavrhuje žádné konkrétní limity pro volně obchodovatelné povolenky, europoslanci se domnívají, že jejich podíl by neměl přesáhnout 25 % celkového objemu. Evropský parlament schválil začlenění veškerých letů, tj. v rámci i mimo EU, do systému ETS od roku 2011. Komise navrhovala pro lety v rámci EU rok 2011 a pro lety do třetích zemí rok 2012. Letecká doprava patří k nejméně ekologickým způsobům dopravy, jejíž význam v současné době zejména díky nízkonákladovým letům narůstá. Od roku 1990 došlo k navýšení emisí CO2 v letecké přepravě o 87%. Tento nárůst je v rozporu s cílem Kjótského protokolu, podle nějž mají být emise skleníkových plynů sníženy o 8 %.

Do čínského největšího vysokohorského sopečného jezera Ťing-bo byly pro ekologickou obnovu umístěny vzácné ryby.
Zmíněné jezero leží ve městě Mu-tan-ťiang v provincii Che-lung-ťiang na severovýchodě Číny. Má rozlohu asi o 92 čtverečních kilometrů. Nejhlubší dno jezera činí přes 60 metrů.
Hydroponický ústav v provincii Che-lung-ťiang umístil do jezera 20 tisíc ryb nazvaných tajman čínský. Po mnoholetém výzkumu již zvládl techniku pěstování tohoto vzácného druhu.

Na český trh dorazila nová kosmetika Sanoflore, pocházející z kraje bohatého na aromatické rostliny - národního parku Vercors na jihu Francie, kde firma již dvacet let kultivuje přírodu v souladu s pravidly ekologického zemědělství. Sanoflore nabízí nejen klasickou péči o tělo a obličej (krémy, odličovače, čisticí pěny, hydratační mléka, deodoranty bez aluminiových solí atd.), ale také aromaterapii, kde naleznete biooleje do aromalamp či difuzérů a navíc přípravky pro fytoterapii, bylinné detoxikační či zeštíhlující čaje. Jedním z nejznámějších přípravků značky je voda ve spreji Aqua Melissae, rozjasňující biokoktejl proti stárnutí pleti s meduňkou a se směsí esenciálních olejů a květinových vod. Sanoflore, Aqua Melissae, 930 Kč, prodává síť lékáren.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů