Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Škodu za milion korun způsobili zloději, kteří v Praze kradou nerezové krytky z protipovodňových zábran. Magistrát proto vyměňuje krytky za plastové. Na krytky se patrně zaměřují bezdomovci. Končí asi ve sběrnách surovin.

Severočeská vodárenská společnost (SVS) zvýší od nového roku cenu vody o 5,4 procenta. Ve skutečnosti ale zaplatí zákazník o 9,4 procenta více, protože do cen se promítne také zvýšení sazby DPH z pěti na devět procent. Za metr krychlový odběratelé zaplatí 60,32 Kč včetně DPH. Nárůst ceny je způsoben zvýšením nákladů na energie, klesající spotřebou vody a hlavně zvýšenými nároky na investice do infrastruktury, řekl dnes novinářům generální ředitel Miroslav Harciník.

Odkoupit a sanovat havarovanou skládku toxického odpadu v Pozďátkách na Třebíčsku na státní útraty, a tím splnit slib ministra Martina Bursíka z pátku 16. listopadu, nebude vůbec jednoduché. V nadcházejících týdnech se očekávají velmi obtížná jednání mezi státem a vlastníkem skládky.
 
Voda, moře, oceány
MFF Voda, moře, oceány přivítá 20. a 21. listopadu tvůrce filmových dokumentů, odborníky z oblasti ochrany přírody, ekology, novináře, potápěče a fotografy. Akce nabídne besedy, přednášky a hlavně filmy režisérů z ČR, Evropy, USA a Francouzské Polynésie. Většina projekcí proběhne v Severočeské vědecké knihovně a v Kulturním domě, část také v ústeckých klubech Relaks, Mumie, Ulita a Cirkus.

Českému polárnímu výzkumu v Arktidě i Antarktidě je věnována nová výstava v Moravském zemském muzeu nesoucí název Sever a jih. Představuje zejména současné vědecké projekty, největší prostor patří jediné české základně v polárních krajích, Mendelově stanici na antarktickém ostrově Jamese Rosse, fungující od února letošního roku. Výstava potrvá do 26. dubna 2008.
Zelný trh 6, tel.: 533 435 295, www.mzm.cz

Nedovolené nakládání s nebezpečnými odpady by v budoucnu mohlo být trestné. Změnu zákonů doporučuje analýza České inspekce životního prostředí, vypracovaná pro Bezpečnostní radu státu.
Úkol zaměřit se na nedovolené skládkování jedů dostala inspekce poté, co stát byl nucen zaplatit likvidaci černých skladů s jedy v Libčanech a Chvaleticích.
Za pochybení v nakládání s odpady uložili pracovníci inspekce za prvních šest měsíců letošního roku pokuty v celkové výši přes 36 milionů korun. Je to víc než za celý rok 2005, potvrdil Radiožurnálu Petr Havelka z České inspekce životního prostředí: "Závažnými deliktem v tomto směru je například to, že někdo, kdo chce nakládat s odpady, tak k tomu nemá licenci - čímž je souhlas krajského úřadu."

Čínská vláda prohlásila, že bude nadále posilovat ochranu životního prostředí na venkově, do roku 2010 tendence zhoršení životního prostředí a znečištění na venkově bude kontrolována a kvalita venkovské nezávadné vody se zlepší.
Kancelář čínské státní rady včera uveřejnila návrh čínského státního úřadu pro životní prostředí, v návrhu se uvádí, že je třeba posilovat o ochranu venkovské pitné vody a zlepšit kvalitu vody a považovat zajištění pitné vody na venkově za hlavní úkol ochrany životního prostředí na venkově.
V návrhu se uvádí, že Čína založí a zdokonalí systém kontroly a měření životního prostředí na venkově, pravidelně uveřejní stav venkovského životního prostředí celé země i regionů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů