Pátek, 19. dubna 2024

Proč Česko neuspělo v OSN

Proč Česko neuspělo v OSN
Pozdní zahájení aktivní volební kampaně, vnitropolitická nejistota se střídáním vlád či chybějící shoda českých politiků v mezinárodních otázkách, jako je změna klimatu - mimo jiné kvůli tomu údajně neuspělo Česko v kandidatuře na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Výčet příčin uvádí ministerstvo zahraničí v analýze, kterou ČTK získala z neoficiálních zdrojů. Materiál měla na programu vláda ve středu.

V souboji o pozici v OSN vyhrálo Chorvatsko. Materiál zmiňuje, že uspělo mimo jiné proto, že projevilo celkově vyšší politickou vůli, včetně dlouhodobého osobního angažmá prezidenta Stjepana Mesiče. Také dříve kandidaturu potvrdilo.

ČSSD v té souvislosti včera kritizovala prezidenta Václava Klause. Šéf socialistů Jiří Paroubek uvedl, že se Klaus nevěnoval kampani a "zasadil kandidatuře ČR smrtelnou ránu" svým vystoupením na půdě OSN, v němž popíral podíl člověka na globálním oteplování.

Mluvčí prezidenta Petr Hájek ČTK řekl, že se Klaus na půdě OSN setkal s řadou státníků a patřil k úspěšným lobbistům. Podle Hájka také ve vědecké diskusi existují dva proudy názorů na globální oteplování.

Neoficiální znění analýzy mezi příčinami uvádí "absenci vnitropolitického konsenzu o některých aktuálních mezinárodních otázkách (podle některých diplomatických zdrojů zejména tématu klimatických změn)".

Názory Klause na globální oteplování dlouhodobě napadá ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík. Poukazuje na to, že Klaus se liší od oficiální pozice vlády, což podrývá autoritu země.

Český neúspěch podle materiálu spočíval i v nejasnostech mezi lety 2005 až 2006, které se týkaly toho, zda má ČR vůbec kandidovat, když ji v roce 2009 čeká i předsednictví v EU.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů