Pátek, 19. dubna 2024

EUROsloupek Radka Honzáka

EUROsloupek Radka Honzáka
Je to jen pár týdnů, co si autor na tomto místě všímal absurdního nápadu, který v polovině prosince donutí evropské lídry létat z jednoho konce kontinentu na druhý. Samozřejmě za peníze daňových poplatníků.

Portugalci, kteří EU předsedají, se totiž chtějí zapsat do análů evropské integrace tím, že se nové unijní smlouvě bude navěky říkat "Lisabonská". Proto ve čtvrtek 13. prosince svolají do své metropole k podpisu smlouvy lídry 27 členských zemí. Ti ale o den později zase vyrazí do Bruselu na summit EU, protože Belgičané se nechtěli vzdát svého výhradního práva pořádat vrcholné schůzky.

V posledních dnech se celá věc posunula dál. Nejdřív velvyslanci členských zemí museli kývnout na neústupnost Portugalců i Belgičanů. Premiéři a ministři tak skutečně budou muset nejdřív do Lisabonu a pak do Bruselu.

Také se ale ukázalo, že aspoň někdo má trochu zdravého rozumu. Nizozemci, Belgičané a Lucemburčané se dohodli, že do Lisabonu poletí jedním letadlem. Stroj nizozemského premiéra Jana Petera Balkenendeho vyletí z Haagu a cestou do Lisabonu přistane v Bruselu, kde nabere Belgičana Guye Verhofstadta i Lucemburčana Jeana Claudea Junckera. Projevil se v tom i pud politické sebezáchovy. Obyvatelé Beneluxu vnímají klimatické změny jako skutečnou hrozbu a nelíbí se jim, že jejich politici budou zbytečně létat po Evropě, vypouštět přitom emise a zároveň kázat o jejich snižování.

Česko na rozdíl od západní Evropy globální oteplování moc nepálí. Když se kritizují údajné soukromé zastávky premiérova letadla, je to kvůli penězům, ne kvůli emisím. I tak by ale česká delegace mohla následovat nizozemského příkladu a pozvat do nového airbusu na cestu do Lisabonu lídry ze sousedních zemí.

Takový vzdušný summit Visegrádu by nebyl k zahození. Třeba s novým polským premiérem by se mohly probrat jeho požadavky na USA ohledně raketové základny. S Maďary snižování rozpočtového deficitu. Se Slováky třeba jejich boj o zavedení eura. A na cestě do Lisabonu by Češi mohli přibrat i Rakušany. Čeští piloti už koneckonců asi mají přistání v Rakousku nacvičené.


Autor je stálým zpravodajem HN v Bruselu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů