Pátek, 19. dubna 2024

Profesor Antonín Holý získal Českou hlavu

Profesor Antonín Holý získal Českou hlavu
Profesor Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd převzal na včerejším galavečeru v Praze za celoživotní dílo Národní cenu vlády Česká hlava.

Průběh včerejší slavnosti bude v sobotu ze záznamu vysílat Česká televize.

Projekt Česká hlava vznikl roku 2002 s cílem posílit prestiž vědců v české společnosti. Každoročním vyvrcholením je vyhlášení nejlepších vědců a techniků vybraných odbornou porotou. Snahou je vytvořit jakousi národní obdobu mezinárodní Nobelovy ceny. Zpočátku byl projekt nevládní aktivitou podporovanou soukromými společnostmi, v předloňském roce se k němu připojil stát udílením Národní ceny vlády Česká hlava.

Profesor Antonín Holý, který tuto cenu obdržel letos, je znám i širší veřejnosti jako objevitel látek tvořících účinnou složku léků proti žloutence typu B i proti AIDS. Vědec světového významu má na svém kontě i látky účinné proti některým typům zhoubného bujení.

Dalších sedm cen udílejí soukromé společnosti. Cenu Invence Škody Auto získali Miroslav Bleha a Luboš Novák za výzkum a vývoj ionexových membrán pro ekologické a výrobní aplikace. Jejich práce se uplatní mj. při čištění odpadních vod, výrobě léků a přípravě pitné vody. Cenu Patria udělovanou Unipetrolem dostal profesor Jiří Městský z Univerzity of Alabama at Birmingham. Jeho práce v oblasti specializovaných lidských protilátek má význam pro pochopení mechanismu obrany lidského organismu proti infekcím i pro léčbu některých nemocí.

Cenu Industrie obdržel Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický ve Zdibech za nové metody zpracování geometrického plánu. Aleš Benda z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského si vysloužil cenu Doktorandus udělovanou firmou Siemens za nové mikroskopické techniky. Jako naděje vědy byl stejnojmennou cenou Poštovní spořitelny označen Ondřej Mikšík z kroměřížského gymnázia za projekt digitálního zpracování obrazu.

Na pomezí vědy a umění se tentokrát ocitla Gaudeamus. Dostala ji klavíristka Suzanna Hlinke za hledání souvislostí mezi hudbou a matematikou. Ze stejné oblasti pak je i cena za popularizaci vědy, kterou obdržel Václav Cílek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů