Pátek, 19. dubna 2024

Obliba ekologických nákupních tašek roste

Obliba ekologických nákupních tašek roste
Mezi českými zákazníky podle obchodníků postupně roste obliba nových nákupních tašek, které jsou určeny pro více použití a jsou vyrobeny z materiálů nezatěžujících životní prostředí. Pomocí ekologických tašek se obchodní řetězce snaží snížit spotřebu jednorázových igelitek. Obchodníci v Česku ročně rozdají či prodají desítky milionů igelitových tašek; náklady na jejich výrobu se přitom kvůli rostoucím cenám ropy zvyšují. Kvůli tomu již řada obchodních řetězců přestala igelitové tašky dávat k nákupům zdarma.
Například společnost Tesco letos v srpnu začala v českých obchodech jako alternativu k igelitovým taškám na jedno použití nabízet za 40 korun jutové tašky, kterých již prodala bezmála 50 000. "I když i nadále nabízíme bezplatné jednorázové igelitové tašky, stále více zákazníků se přiklání k ekologičtějšímu řešení a volí používání tašky pro opakovaný nákup," řekla Eva Williams ze společnosti Tesco Stores ČR.
Jutová taška Tesco má nosnost 15 až 20 kilogramů a její životnost odborníci odhadují nejméně na pět let. Pokud se taška častým používáním zničí, Tesco ji svým zákazníkům vymění zdarma za novou. "Od svého uvedení na trh se jutová taška stala vyhledávaným artiklem, a dokonce byla v některých obchodech Tesco několikrát zcela vyprodána," podotkl Karel Brejcha ze společnosti Tesco Stores ČR.
Ekologickou tašku vyrobenou z bramborového škrobu od konce září nabízejí hypermarkety Interspar, které jednorázové igelitové tašky přestaly zdarma dávat k nákupům loni na podzim. "Jednorázové igelitové nákupní tašky, kterých jsme ročně rozdali zhruba 28 milionů, jsou velkou zátěží pro naše životní prostředí. Proto jsme se rozhodli od loňského listopadu tyto tašky zpoplatnit," uvedli již dříve zástupci Intersparu.
Zatímco papírová taška stojí v hypermarketech Interspar osm korun, ekologická taška z bramborového škrobu je o korunu dražší. "Biotaška je nejen recyklovatelná, ale je i vyrobena z obnovitelných zdrojů. Navíc výrazně, a to až dvojnásobně, prodlužuje čerstvost potravin," tvrdí pracovníci Intersparu.
Společnost Tesco vyčíslila, že výroba zhruba 100 milionů tašek ji ročně přijde na přibližně 31 milionů korun. Podle mluvčí Tesco Stores ČR Jany Matouškové je zatím předčasné hovořit o tom, zda prodej jutových tašek snížil spotřebu jednorázových igelitových tašek. "Každopádně úplné zrušení bezplatných igelitek neplánujeme," řekla ČTK.
Zdarma nyní jednorázové igelitové tašky poskytují například obchodní řetězce Tesco, Globus či Hypernova. Supermarkety Delvita letos v létě po převzetí obchodním řetězcem Billa přestaly igelitové tašky rozdávat a nyní již nabízejí pouze placené tašky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů