Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek se v úterý 27. listopadu 2007 sejde se světově uznávaným ekologem Patrickem Moorem. Hovořit budou především o globálních otázkách vývoje energetické situace, o jaderné energetice a změnách klimatu.
Kanaďan Patrick Moore byl jedním ze zakladatelů světového ekologického sdružení Greenpeace. Devět let stál v čele Greenpeace Kanada a až do roku 1986 byl ředitelem Greenpeace International. Tehdy Greenpeace opustil na protest proti tomu, že se z něj začala stávat extremistická organizace. V současné době P. Moore podporuje rozvoj jaderné energie, ve které vidí jediný reálný způsob, jak bojovat s emisemi CO2.
9:25 hod. - fototermín
10:30 hod. – krátký tiskový briefing
Příchod novinářů nejpozději 15 minut před začátkem akce.
Místo: Kramářova vila, Gogolova 1, Praha 1
Tiskový odbor Úřadu vlády ČR

Komise v tomto týdnu zveřejní Plán pro strategické energetické technologie, který má Evropě pomoci při zvyšování podílu výroby energií z obnovitelných zdrojů a snižování emisí CO2. Evropská unie není schopna dostatečně rychle reagovat na rostoucí ceny ropy a navyšující se emise skleníkových plynů, využívat nízkoemisní technologie a soustředit se na zvyšování energetické účinnosti. Komise usiluje o zvýšení investic členských států a evropských podniků do obnovitelných energií, snížení strukturálních problémů, zvýšení tržní motivace a o propojení sítí. Podpora rozvoje technologií je součástí Energetické politiky pro Evropu, která byla zahájen v lednu letošního a byla vtělena do balíčku politik v oblasti energetiky a klimatických změn.

Šéf zelených Martin Bursík vyslal ODS jasný vzkaz. Zelení na Hrad určitě nepodpoří Václava Klause.
Pro Bursíka je nepřijatelný, protože „žije v jiném světě“, „vychází z jiných hodnot“ a bagatelizuje témata, jako je globální oteplování.

Ekologické autobusy budou jezdit v Prostějově
Celkem pět nových autobusů poháněných stlačeným zemním plynem rozšíří vozový park městského dopravce.
Dva autobusy určené pro MHD jsou nízkopodlažní stejně jako další dva autobusy zařazené na příměstské linky. Pořízení autobusů, které jsou vybavené také informačním systémem pro cestující, stálo dopravce celkem 41,7 milionu korun. Městská hromadná doprava v Prostějově zahrnuje 17 autobusových linek a v současné době jezdí na ekologický pohon už 32 autobusů.
Ekologické autobusy dodává do Prostějova firma First Transport Lines.

Erik Geuss je šéfem sekce Strategie a ekonomiky průmyslu. Pracoval ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie a ekonomiky, v různých funkcích na ministerstvu životního prostředí a také jako náměstek a poradce ministra. Působil rovněž v privátní sféře jako ekonomický poradce a výkonný ředitel konzultační firmy. Specializuje se na oblast ekonomiky, životního prostředí, podnikání a otázky efektivnosti.

Po páteční vzpouře, kdy místopředsedové zelených Dana Kuchtová a Martin Tichý vystoupili proti Martinu Bursíkovi, včera předseda nezabodoval na konferenci jihočeské organizace SZ v Českých Budějovicích. Bursík tam přijel uklidnit vyhrocenou situaci, kdy poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková oznámily, že zvažují nepodpořit rozpočet. Jihočeští se mu ale postavili na odpor. V usnesení sice poslancům doporučili, aby rozpočet podpořili, ale pouze bude-li o tři miliardy posíleno školství.

JABLONEC NAD NISOU – Jablonec vynaloží v příštím roce na odpadové hospodářství o tři milióny korun víc než letos, celkově 28 miliónů korun.
Městu, které jako jediné velké v Libereckém kraji nevybírá paušální poplatek za odpad, se tak podaří udržet ceny na odvoz odpadu čtvrtý rok ve stejné výši.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů