Pátek, 29. března 2024

Praha 18 chce úřadovat ekologicky

Praha 18 chce úřadovat ekologicky

Praha - Rada osmnácté městské části schválila zásady, podle kterých by měla letňanská radnice úřadovat ekologicky. Zaměřit se chce například na třídění odpadu, úsporu energií nebo nákupy obnovitelných materiálů. ČTK to dnes sdělil místostarosta Prahy 18 David Kolínský. Pro tento přístup institucí se používá název "zelené úřadování".

Úřad osmnáctého obvodu plánuje zavést používání recyklovaného papíru v kancelářích, využívat papír z obou stran a používat opakovaně plnitelných tonerů do tiskáren. Podle Kolínského se nebudou kanceláře v budově radnice nadbytečně osvětlovat a přetápět. Počítače budou po skončení pracovní doby vypínány, v průběhu dne se bude využívat úsporného režimu.

Další opatření se týkají nákupu kancelářské techniky a elektrických spotřebičů s nízkou spotřebou energie a také třídění odpadů. "Zaměstnanci mají v kancelářích k dispozici koše pro separovaný sběr odpadů. Dále byly na chodbách jednotlivých pater budovy úřadu umístěny nádoby na papír a plasty," řekl Kolínský.

Zelené úřadování se zaměřuje jak na provoz instituce, tak na nákup materiálů. "Vybírají se produkty, jejichž negativní dopad na životní prostředí je co nejnižší, bere se přitom v úvahu recyklovatelnost, biologická rozložitelnost, materiální a energetická náročnost výroby, zdravotní nezávadnost, dopravní vzdálenost od výrobce ke spotřebiteli a podobně," uvedl Kolínský. K principům "zeleného" provozu patří šetření zdrojů, předcházení vzniku odpadů, enviromentálně vhodné nakládání s odpady, omezení zátěže životního a pracovního prostředí nebo podpora využívání lokálních zdrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů