Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jaderná energie je jedinou možnou volbou, jak snížit množství emisí oxidu uhličitého, myslí si bývalý člen ekologického hnutí Greenpeace Patrick Moore. Jak řekl včera v Praze, chce přesvědčit Stranu zelených, že jaderná energie je čistá a že zbaví Česko závislosti na dovozu plynu z Ruska.

České domácnosti už mají o něco jasněji, kolik si příští rok připlatí za energie. Energetický regulační úřad včera oznámil, že cena elektřiny stoupne od ledna 2008 průměrně o 9,1 procenta. Ještě výrazněji ale mohou zdražit teplárny. U zdrojů, které vyrábějí teplo spalováním uhlí, se může cena zvýšit až o 20,7 procenta, teplárny na plyn zdraží maximálně o 16,8 procenta, rozhodl úřad.
Konečné ceny ale mohou být ještě vyšší. Není do nich totiž zahrnuta ekologická daň. Podle úřadu by to u elektřiny mohlo znamenat růst o další procento. U tepla se zase projeví zvýšení DPH z pěti na devět procent.
Ceny zřejmě porostou obdobně i napřesrok, protože v Evropě poptávka po elektřině výrazně převyšuje nabídku. "Protože se nepodaří rychle postavit zdroje a zvrátit bilanci mezi poptávkou a nabídkou, poroste cena i v příštích letech. Ale o kolik, to se nedá říci," řekl šéf ERÚ Josef Fiřt.

Osmiletá Tsamara, samice ohroženého tygra ussurijského z plzeňské zoologické zahrady, již nebude tak osamělá. Chovatelé jí opatřili stejně starého samce v zoo Rhenen v Nizozemsku.

Ekologové v kraji Vysočina navrhli doplnit do národního seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000 dalších 31 lokalit. Chráněná tak budou území, kde žije vranka obecná, kuňka ohnivá, přástevník kostivalový či modrásek bahenní a rostou koniklece, puchýřka útlá nebo dvouhrotec zelený.

Několik libereckých obyvatel nabídlo městu k pokácení "nebezpečný" smrk ze své zahrady coby vánoční strom, určený na náměstí Edvarda Beneše. Vánoční smrk, určený na pražské Staroměstské náměstí, skáceli dřevorubci v Dolním Dvoře u Vrchlabí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů