Pátek, 29. března 2024

Tipy na víkend

Tipy na víkend

Chomutov
Prosinec v zooparku
Ve skanzenu Stará Ves v Podkrušnohorském zooparku se bude v prosinci konat řada akcí zaměřených na vánoční svátky. Vše začne první adventní nedělí 2. prosince ve 14 hodin, kdy bude otevřen betlém se živými zvířaty. Kdo bude chtít, vyrobí si adventní věnec, děti si mohou zhotovit malé věnečky na stromek. K vánoční atmosféře přispěje sváteční výzdoba a vůně pečených kaštanů nebo svařeného vína. Mikulášská s čerty, anděly a Mikulášem se bude konat 5. prosince.
Přemyslova 259, tel.: 474 629 917, www.zoopark.cz

Hradec Králové
Květinový design
Adventní a vánoční výstavu floristického designu můžete navštívit ve Floristické škole v Jiráskových sadech. Vstup je zdarma a vystavené výrobky si lze zakoupit. Expozice je otevřena 30. listopadu od 14 do 18 hodin a 1. a 2. prosince od 9 do 18 hodin.
Tel.: 495 221 811, www.florist.cz/vystavy

Domažlice
Světelné znečištění
Na ochozu Chodského hradu v Muzeu Chodska můžete do 21. prosince navštívit výstavu Světelné znečištění, která ukazuje, že nejde o to zhasnout, ale svítit účelněji. Jak svítit lépe, abychom neplýtvali penězi? Odpověď na tuto otázku najdete na jedenácti výstavních panelech. Součástí výstavy je také model města s ukázkou vhodného a nevhodného osvětlení. Vstup je zdarma.
Chodské náměstí 96, tel.: 379 776 009, www.muzeum-chodska.com

Valašské Klobouky
Mikulášský jarmek
Valašský mikulášský jarmek proběhne letos první prosincový víkend, od pátku do neděle. V sobotu celé město ožije lidovými tradicemi a zvyky. Setkáte se s Mikuláši, čerty i anděly. Uvidíte, jak se strouhají světidla, vyrábí metly, pletou slamněnky nebo zhotovují fujarky. Zúčastníte se pravé valašské zabijačky, rožnění berana a ochutnáte řadu specialit.
Tel.: 577 320 145, www.vmj.estranky.cz

Opava
Vánoční jarmark
V duchu koncertů, soutěží i kejklířských kousků se ponese kulturní program Vánočního jarmarku Opava, který se uskuteční od 1. do 23. prosince na Horním a Dolním náměstí. Vystoupí tu řada hudebníků, například Laura a její tygři nebo Jaroslav Uhlíř. Na Horním náměstí uvidíte ukázky lidových řemesel a vánočních obyčejů. Děti zde mohou napsat svá vánoční přání v Ježíškově poště, která bude od 6. prosince otevřena denně od 14 do 18 h.
www.kulturniopava.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů