Pátek, 19. dubna 2024

Harry Potter a relikvie smrti vychází v češtině 31. ledna 2008 poprvé na ekologicky certifikovaném papíře

Harry Potter a relikvie smrti vychází v češtině 31. ledna 2008 poprvé na ekologicky certifikovaném papíře
ALBATROS nakladatelství, a. s. uvede českou verzi sedmé knihy série Joanne K. Rowlingové o kouzelníkovi Harry Potterovi na knižní trh ve čtvrtek 31. ledna 2008 pod názvem „Harry Potter a relikvie smrti“. Nový, a jak avizovala sama autorka, prozatím poslední díl - mezi dětmi i dospělými nejoblíbenější knižní řady - tak bude jistě nejkrásnější odměnou za pololetní školní vysvědčení.

Překladu knihy, která vyšla ve Velké Británii v červenci 2007 pod názvem „Harry Potter and the Deathly Hallows“, se ujal překladatel předchozích dílů série pan Pavel Medek, bratr Vladimíra Medka, který s Harry Potterem začínal. Kniha vyjde prozatím v jediné české verzi v pevné vazbě stejného formátu jako předchozí díly a v rozsahu 632 stran, tedy zhruba o 100 stran větším než díl předchozí. Největší novinkou vydání je však to, že poprvé vyjde na ekologicky certifikovaném papíře, tzn. že se vyráběl tím nejšetrnějším způsobem ve vztahu k životnímu prostředí. Nakladatelství Albatros proto při přípravě tohoto vydání úzce spolupracovalo s českou pobočkou organizace Greenpeace.

Vzhledem ke zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u knih v roce 2008 z 5 % na 9 % a značnému zvětšení rozsahu knihy je maloobchodní doporučená cena pro čtenáře stanovena na 549,- Kč.

Greenpeace ČR vítá rozhodnutí nakladatelství Albatros chránit lesy vytištěním posledního dílu Harry Pottera na certifikovaný FSC papír. 1)

Odlesňování naší planety a zejména mýcení původních pralesů je jedním z největších globálních ekologických problémů. Původní pralesy jsou domovem téměř 90 % všech druhů živočichů a rostlin obývajících Zemi a posledních přírodních národů. Téměř 80 % všech světových pralesů již bylo zničeno a ročně mizí další na území o rozloze 1,5krát větší než ČR.

Nejjednodušší možností, jak ochránit a zachovat pralesy, je používat recyklovaný papír (les není dotčen vůbec) nebo papír certifikovaný. Certifikát FSC (Forest Stewardship Council) zaručuje, že dřevo pochází z ekologicky a sociálně šetrně obhospodařovaných lesů. 2) Majitel lesa musí zachovávat biologickou rozmanitost, respektovat práva původních obyvatel i garantovat práva zaměstnanců. Lesní hospodaření podle pravidel FSC je tak účinnou protiváhou průmyslového „pěstování“ lesních monokultur a je pro vlastníka lesa prestižním oceněním srovnatelným se známkou „bio“ v zemědělství.

ALBATROS nakladatelství, a. s. vydalo na českém knižním trhu od svého vzniku v roce 1949 (do roku 1969 pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy) již více než 10 tisíc titulů v celkovém nákladu přesahujícím 350 milionů výtisků. V roce 1964 bylo jedním ze 7 světových zakladatelů veletrhu dětské knihy v italské Bologni. Od roku 1998 je dceřinou společností holdingu Bonton a. s. V současné době vydává nejenom pro dětské čtenáře takřka 200 knižních titulů ročně a vedle nich i audionahrávky na CD a interaktivní encyklopedie formátu CD-ROM. Je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera J. K. Rowlingové pro území České republiky.

Kontakty :
ALBATROS nakladatelství, a.s.
Mgr. Michal Krejčí, generální ředitel
tel. 234 633 261
michal.krejci@albatros.cz


Greenpeace Czech Republic
RNDr. Jan Piňos, ředitel kampaní
tel. 224 319 667
jpinos@cz.greenpeace.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů