Pátek, 29. března 2024

Australský rocker Garrett je ministrem životního prostředí

Australský rocker Garrett je ministrem životního prostředí
Nový australský premiér Kevin Rudd včera zveřejnil složení svého nového kabinetu.

Postu náměstka předsedy vlády se tak poprvé v australských dějinách ujme žena - současná druhá nejvyšší představitelka Australské labouristické strany Julia Gillardová. Novým ministrem životního prostředí se stane bývalý frontman australské rockové skupiny Midnight Oil, čtyřiapadesátiletý Peter Garrett.

"Tým, který dávám dohromady, bude také týmem omlazení," řekl novinářům padesátiletý Rudd. Jeho strana s přehledem zvítězila v sobotních parlamentních volbách a ukončila jedenáctiletou vládu konzervativní koalice premiéra Johna Howarda (68).

Garrett vstoupil do politiky už v roce 1984, když neúspěšně kandidoval na senátora za australský stát Nový Jižní Wales. Do parlamentu se probojoval až v roce 2004 za Australskou labouristickou stranu.

Ještě před svým zapojením do politického života vystupoval Peter Garrett jako ekologický aktivista.

Jeho skupina Midnight Oil se také často vyjadřovala k politickým tématům. Největší hit kapely, píseň Beds Are Burning, se dotýkala problému usmíření mezi Australany a Austrálci, původními obyvateli kontinentu. Při vystoupení na závěrečném ceremoniálu olympiády v Sydney v roce 2000 se členové Midnight Oil objevili v tričkách s velkým nápisem Sorry (omlouváme se). Ten měl vyjádřit omluvu většinového obyvatelstva země Austrálcům za křivdy, které jim evropští osadníci způsobili.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů