Pátek, 19. dubna 2024

Tiká v Pardubickém kraji další ekologická bomba?

Tiká v Pardubickém kraji další ekologická bomba?

HOLICE - Co ukrývá zdevastovaný a rozkradený areál bývalého skladu Mototechny, který se nachází nedaleko Holic? V současné době už v něm zbylo jen to, co nikdo nechce – barely, plechovky a střepy...

U silnice spojující Ostřetín se Starými Holicemi se rozkládá zdevastovaný a rozkradený areál bývalého skladu podniku Mototechna.

S tím, co již ukrást nelze, by si možná časem poradila sama příroda. Dokáže se ale vypořádat s obsahem volně poházených barelů a plechovek či s černými olejovými skvrnami? Tiká tedy u Holic další ekologická bomba v kraji?

Úspěch nepřišel, podnikatel zmizel
Příběh skladu nabývá na zajímavosti s pádem totality, kdy jej koupil podnikatel Petr Pinčiar a hodlal v něm vybudovat tržnici. Úspěch se však nedostavil a Pinčiar zmizel.

Jeho manželka se pak snažila rozprodat, co se dalo. Špatně střežený objekt začali lidé rozkrádat a dnes už v něm zbylo jen to, co nikdo nechce – barely, plechovky, střepy.

Podle tajemníka holického městského úřadu Vladislava Brandy se úřady obsahem barelů v minulosti již zabývaly.

Čím je zaplaven sklep budovy?
„Expertiza prokázala, že se jedná o pryskyřici, která sloužila jako tvrdidlo pro tartanové plochy a není ekologicky závadná,“ informoval náš Deník Vladislav Branda.

To se ale jistě nedá říci například o plechovkách se syntetickou barvou na karosérie nebo o tekutině, kterou je zaplaven sklep jedné budovy. Podle barvy a zápachu to voda určitě není!

Co všechno ukrývá zdevastovaný a rozkradený areál bývalého skladu Mototechny nedaleko Holic? Tiká zde další ekologická bomba?

Nejde k znečištění spodní vody?
Nehrozí znečištění spodní vody? Přibližně jeden kilometr od jmenovaného areálu se totiž nacházejí bývalé lázně Javůrka, před válkou vyhlášené kvalitní minerální vodou a výrobou sodovky.

„Na Javůrce je hladina spodní vody poměrně vysoko a kříží se zde několik pramenů. Dva napájejí naše studně a vodu z nich používáme ke konzumaci,“ sdělil našemu Deníku Milan Shejbal, který na Javůrce již čtyři roky bydlí.

Problém? Složité vlastnické vztahy!
Klíč k řešení celého problému patrně tkví ve složitých vlastnických vztazích.

Pozemky mají své majitele a budovy zase jiného. A tím je podle katastru nemovitostí zmizelý Petr Pinčiar.

 

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů