Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé si budou moci přes mobil změřit svou ekologickou stopu

Lidé si budou moci přes mobil změřit svou ekologickou stopu

Brusel - Nejen továrny a další průmyslové podniky vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny ovlivňující podle mnohých odborníků podnebí. V mnohem menším množství vznikají i při běžné činnosti lidí, například při jízdě autem. Jakou "ekologickou stopu" lidé po sobě zanechávají, si budou moci zájemci zjistit pomocí aplikace, kterou si mohou zdarma stáhnout a nahrát do svého mobilního telefonu.

"Technologie mobGAS... umožňuje uživatelům sledovat důsledky jejich každodenních činností, a to v souvislosti s produkcí tří hlavních skleníkových plynů - oxidu uhlíku, metanu a oxidu dusíku," uvedla dnes Evropská komise, v jejímž vývojovém centru technologie vznikla. Aplikaci lze stáhnout z webové stránky mobgas.jrc.ec.europa.eu.

Informace o každodenních činnostech - vaření, dopravě či používání elektrických spotřebičů - může člověk vkládat do aplikace, a spočítat si tak emise, které sám vypustil do ovzduší. Výsledky za každý den, týden či rok pak může umístit na zajištěnou webovou stránku a srovnat je s národními či celosvětovými průměry.

Aplikace umí spočítat i příspěvek uživatele ke Kjótskému protokolu, v němž se 35 průmyslově vyspělých zemí zavázalo snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší o pět procent ve srovnání s rokem 1990.

Podle údajů Eurostatu 21 procent emisí souvisí s průmyslem a příbuznými procesy, zatímco 31 procent s výrobou energie, pětina s dopravou, devět procent se zemědělstvím a tři procenta s odpady. Zbytek je z jiných zdrojů. To podle komise ukazuje na to, že individuální výchova, například jakým způsobem cestovat či jaké spotřebiče používat, může emise ovlivnit. Životní styl a konzumní zvyky jsou podle komise hlavními faktory, a je proto důležité, aby si lidé byli vědomi důsledků svého osobního chování.

Jakou stopu svým životním stylem lidé za sebou nechávají si mohou zájemci vyzkoušet i na internetových stránkách sdružení Zelený kruh www.hraozemi.cz. Pomocí dotazníků návštěvník stránky zjistí, kolik planet by lidstvo potřebovalo, kdyby se chovalo stejně jako on sám.

Pokud by obyvatelé na celém světě žili tak "ekologicky" jako Češi, muselo by podle údajů organizace Global Footprint Network z letošního jara lidstvo osídlit ještě další jeden a půl planety. Ekologická stopa přitom zachycuje plochu (v takzvaných globálních hektarech), kterou každý člověk potřebuje k pokrytí svých potřeb.

Každý Čech v průměru potřebuje k pokrytí svých potřeb téměř pět hektarů, což je téměř o tři hektary více než průměrně potřebuje každý obyvatel na planetě. Země má přitom 11,2 miliardy hektarů a každý člověk potřebuje v průměru 2,2 hektaru. I tak si ale Češi nevedou ve srovnání se zbytkem světa nejhůř.

http://www.financninoviny.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů