Čtvrtek, 25. dubna 2024

Všichni jsme zelení, říká Klaus

Všichni jsme zelení, říká Klaus
Zelené myšlení je součástí běžného uvažování lidí, kteří dosáhli blahobytu, je přesvědčen český prezident Václav Klaus. Což ovšem nic nemění na jeho odmítavém postoji k environmentalismu coby způsobu "útoků na energetiku, hospodářství a současnou civilizaci".

Prezident se do tématu energetiky a životního prostředí pustil na včerejším setkání s podnikateli v pražském Kaiserštejnském paláci.

Podle Klause není na zelené ideologii nic zajímavého, protože všichni lidé jsou tak trochu zelení. "V těchto kontextech ekonomických a civilizačních jsme všichni greens," prohlásil doslova prezident.

Za "strašně důležité" proto pokládá to, aby se téma ochrany životního prostředí vymanilo z výhradního vlivu stran zaměřených na ekologii.

To podle něj povede k vyprázdnění "zelených ideologií".

Za důkaz zmatení pojmů považuje to, že němečtí zelení začali kancléřku Angelu Merkelovou označovat za "atomovou a uhelnou lobbistku". Klaus, který patří mezi hlavní kritiky politiky zaměřené na klimatické změny, naopak Merkelovou považuje po bývalém americkém viceprezidentovi Alu Gorovi za "největšího apoštola environmentalismu".

"Strašně mě zlobí takový ten boj proti výrobě elektrické energie, považuji to za dětinské," prohlásil Klaus.

Šetření energií je naopak přirozenou součástí "lidské a ekonomické racionality", prohlásil Klaus a přihlásil se opět k jaderné energii.

"Stál jsem včera přímo na reaktoru a přežil jsem. Je to docela zajímavé, a je to bezpečné," připomněl Klaus svou pondělní účast na slavnostním otevření školního jaderného reaktoru VR-1 přezdívaného Vrabec v budově ČVUT v Praze.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů