Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vysoká ziskovost ostravského hutnictví umožnila dlouho odkládané investice. ArcelorMittal Ostrava dá letos 2,4 miliardy korun do modernizace a ekologických projektů, v následujících třech letech pak investuje další více než tři miliardy.

Zástupce šéfa čínského státního úřadu lesnictví Zhu Lieke dnes v Pekingu uvedl, že čínská vláda věnuje velkou pozornost ekologickému budování a ochraně přírody, a snaží se, aby se do roku 2020 stala státem s dobrým ekologickým prostředím.
Zhu dodal, že Čína upevní ekologické budování hlavně v oblasti zalesnění. Současně Čína věnuje velkou pozornost úsilí správy lesů a striktně ochraňuje rozmanitost druhů.
Podle informace do roku 2020 podíl lesního porostu v Číně dosáhne více než 23 procent. Počet rezervací dosáhne čísla 2300, jejichž plocha vytvoří 14.5 procent plochy území Číny.

8.prosinec je Svetovym akcnim dnem boje proti zmenam klimatu.
Informace o aktivitach po cele Zemi najdete zde:
http://www.campaigncc.org/

Plánovaný dvacet kilometrů dlouhý most, který by měl propojit dánský ostrov Loaland na jihu země s německým ostrovem Femern, by měl zrychlit dopravu mezi Německem a  Skandinávií.
Stejně jako most mezi Dánskem a Švédskem by měl být i most přes Fehmarn Balt dvoupatrový, v horní části budou jezdit auta a v dolní vlaky. Zahájení stavby je plánováno na rok 2011 a stavba by měla trvat 10 - 12 let. Hodnota projektu je odhadována na 5,5 miliardy eur. Většinu prací by mělo zajistit Dánsko a most by měl být placen z poplatků, které zaplatí uživatelé - řidiči. Předpokládaná návratnost nákladů je za 25 let. Stavba mostu se nelíbí spolku pro ochranu přírody NABU se sídlem v Hamburku. Most by mohl ovlivnit životní prostředí mořských savců - tuleňů a delfínů a může narušit dráhy letu stěhovavých ptáků, kteří v uvedeném území táhnou dvakrát ročně.

Paríž (SITA) - Francúzska vláda chce zaťažiť sumou 2 600 eur majiteľov neekologických áut. V stredu o tom informoval ekonomický denník La Tribune. Naopak, majitelia ekologickejších áut môžu získať zľavu od 200 do 1 000 eur. Poplatok sa vzťahuje na autá zakúpené v budúcom roku. Vláda zároveň zavádza ekologickú nálepku, ktorou budú označené autá spĺňajúce nové kritéria. Za neekologické budú považované vozidlá, ktoré vypúšťajú viac ako 160 gramov oxidu uhličitého (CO2) na kilometer. Medzi ne patrí väčšina SUV. Naopak, autá ktoré produkujú menej ako 130 gramov CO2 na kilometer, sú vo vládnom návrhu považované za čisté a ich majitelia môžu získať zľavu.

LOUNY - Policisté šetří trestný čin krádeže, k němuž došlo v minulých dnech v provozovně jedné firmy v lounské Poděbradově ulici. Neznámý poberta tam v minulých dnech odcizil jednu tunu starých autobaterií určených k likvidaci. Kořist si přisvojil z boxu pro nebezpečný odpad. Firma škodu vyčíslila na 14 000 Kč.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů