Čtvrtek, 18. dubna 2024

Poptávka po technologiích

Poptávka po technologiích

Nová cenově efektivní metoda pro odstranění rtuti z kontaminované vody

Ref.: 07 ES CACI 0IW0

Španělská výzkumná instituce nabízí licenci pro novou metodu odstraňování rtuti z kontaminované vody. Metoda je cenově velmi příznivá a snadno aplikovatelná. Je založena na nanočásticích nanesených na filmu. Navíc umožňuje zjistit koncentraci rtuti ve vodě během čistícího procesu jednoduchou UV-Vis spektroskopií. Výzkumná instituce hledá průmyslové partnery z oblasti detekce a čištění znečištěných vodních zdrojů pro technickou spolupráci a komercializaci výsledného produktu.

 

Protihluková bariéra pro silnice a železnice

Ref.: 07 AT ATBI 0IW9

Rakouská společnost vyvinula lehkou proti-hlukovou bariéru z hliníkových profilů pro silniční a železniční (včetně vysokorychlostního provozu) s nadstandardními protihlukovými vlastnostmi. Výhodami jsou snížená hmotnost díky patentovanému designu, nulová odrazivost hluku, lehká konstrukce a jednoduchá a rychlá montáž. Společnost hledá partnery pro výrobu, montáž a distribuci se znalostmi v oboru konstrukce a instalace na stavbách s kontakty na společnosti v oboru silniční a železniční dopravy.


Výroba etanolu z průmyslového odpadu

Ref.: 07 FI FIOU 0IWK

Finská firma nabízí technologii výroby etanolu, která je ekonomická i v malém měřítku, přičemž je instalace a provoz je velmi jednoduchý. Proces je založen na fermentaci a přidružené evaporaci a je schopen produkovat etanol o koncentraci 85 procent v závodě vybudovaném v blízkosti dodavatelů výchozího produktu. Vedlejší produkt lze použít jako krmivo pro zvířata nebo pro úpravu půdy. Technologie umožňuje různou velikost výstupního objemu produkce (od 2 000 do 20 000 metrů krychlových EtOH/rok) při udržení velmi konkurenčních výrobních nákladech. Navrhovaný koncept obsahuje rovněž odvodňovací jednotku, ve které lze etanol dále rafinovat až na 99,8 procenta. Čistý etanol pak lze mísit s benzínem a dále distribuovat na čerpací stanice. Firma hledá spolupráci s potravinářským průmyslem nebo zájemce o licencování technologie.


Nové vysoce účinné fotovoltaické panely

Ref.: 07 ES CACI 0IVB

Španělská firma vyvinula novou technologii pro fotovoltaické panely, která o 20 procent zvyšuje výstupní proud ve srovnání se současnými fotovoltaickými panely. Inovace je založena na novém povrchu destičky solární panelu, který je pokryt de-ionizační průhlednou tekutinou, která je přímo ve spojení se solárním panelem. Firma hledá vhodné partnery z oblasti fotovoltaiky pro další výzkum a vývoj v této oblasti.

 

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci se skupinou transferu technologií Technologického centra AV ČR - projektu CIRC (Českého centra pro podporu inovací) jako zprostředkovatele transferu technologií z databáze mezinárodní sítě IRC (Innovation Relay Centre).

Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: 420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.circ.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů