Čtvrtek, 28. března 2024

Jak šetřit přírodu i po své smrti? Zeleným pohřbem

Jak šetřit přírodu i po své smrti? Zeleným pohřbem

Miami - Ekologicky se dá nejen žít, ale už i zemřít a spočinout v hrobě. Alespoň ve Spojených státech.

Tamní Rada pro zelené pohřby popularizuje takový způsob ukládání do země, který podle ní lze nazvat ekologickým.

První takzvaný zelený hřbitov vznikl v Jižní Karolíně před devíti lety. Jeho následovníků přibývá, nyní takové hřbitovy existují už v devíti amerických státech.

Jen letos jich přibylo pětadvacet.

Návrat do přírody

Zelené hřbitovy se nacházejí většinou v lese. Těla jsou zabalená jen v textilu, náhrobky jsou z nepříliš opracovaných kamenů. Propagátoři této myšlenky hovoří o návratu k přírodě.

"Tělo se navrací do země, aby pokračoval koloběh života," řekl serveru Livescience.com Mark Harris, aktvisita Rady pro zelené pohřby a autor knihy o fenoménu zeleného pohřbívání.

Šetření půdy

Tato metoda podle něj šetří přírodu a je přirozenější, protože používá méně přírodních materiálů, méně znečišťuje životní prostředí a ničí méně půdy.

hřbitov

Harris k tomu podotýká: "V Americe se ročně spotřebuje tolik materiálu na rakve a další věci spojené s pohřbem, že by to vystačilo na stavbu nového mostu Golden Gate" (známý most v San Francisku, který měří 2,7 kilometru - pozn. red.)

Rada ve svých materiálech uvádí, že na více než 22 tisících hřbitovů ve Spojených státech se ročně spotřebuje na rakve, urny a hroby celkem 70 tisíc metrů krychlových dřeva,  přes 100 tisíc tun oceli, téměř tři tisíce tun mědi a bronzu a více než půldruhého miliónu tun betonu.

Navždy pod mořskou hladinou

Zcela jinak si místo posledního odpočinku představuje floridský podnikatel Jerry Norman, majitel firmy Neptun Society. Ten buduje hřbitov několik kilometrů od Miami.

Ale směrem od pobřeží do moře. Přímo na mořském dně.

Hřbitov bude koncipován jako ruiny antického města s paláci, sloupy, amfiteátry a sochami. Mezi ně mohou pozůstalí umístit urny s popelem svých příbuzných.

Cena za uložení do podvodního hřbitova je minimálně patnáct set dolarů.

http://aktualne.centrum.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů