Sobota, 20. dubna 2024

Nokia World 2007: vize evoluce internetu, udržitelné životní prostředí

Nokia World 2007: vize evoluce internetu, udržitelné životní prostředí

Nokia na každoroční konferenci Nokia World představila vlastní vizi mobilního průmyslu, v jejímž rámci očekává rychlou změnu v důsledku konvergence mobility a internetu a poukazuje tak na nutnost významnějšího přispívání průmyslu k trvale udržitelnému životnímu prostředí. Prezident a výkonný ředitel společnosti Nokia Olli-Pekka Kallasvuo ve svém programovém prohlášení zdůraznil závazek společnosti k účasti na obou zmiňovaných trendech.

Ve svém projevu k 2700 delegátům, kteří do Amsterdamu přijeli s cílem poslechnout si vizi společnosti Nokia ohledně budoucnosti mobilního průmyslu, Kallasvuo uvedl: "Nacházíme se na počátku nové éry mobilních komunikací, která vychází z rychlé konvergence internetu a mobility. Nokia je společností, která udává tempo této změny. Vůdčí postavení v takto významném průmyslu však sebou přináší i odpovědnost. Jsme připraveni na vůdčí roli při zvyšování environmentální odpovědnosti a úsilí v rámci našeho odvětví. Naše další výrobky a služby lidem pomohou v takovém výběru, který bude z hlediska životního prostředí odpovědnější. Tento krok je odpovědný a zároveň také dává dobrý obchodní smysl."

Nokia přichází s programem "Comes With Music"
Společnost na zmiňované konferenci představila také revoluční program Nokia Comes With Music, který lidem umožňuje koupit přístroje Nokia spolu s ročním nebo neomezeným přístupem k milionům nahrávek širokého spektra umělců, a to minulých, současných i budoucích. Zákazníci budou mít hudbu k dispozici i po uplynutí jednoho roku. Nemusí se tak obávat, že by jim po skončení předplatného zmizela.

"Jsme připraveni zpřístupnit takovou hudbu, o kterou lidé, jak nám sami řekli, mají zájem. Hudba, kterou lidé chtějí, jim bude nabídnuta v podobě neomezeného počtu stažení na jejich mobilní zařízení a PC," uvedl viceprezident a ředitel pro multimédia společnosti Nokia Anssi Vanjoki. "I když jste hudbu poslouchali 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, přesto jste se dotkli pouze okraje té hudební nabídky, kterou přineseme my. Koncepce Comes with Music plní náš sen, který spočívá v poskytnutí veškeré hudby zákazníkům právě tam, kde ji chtějí, a zároveň v odměnění umělců, kteří tuto hudbu produkují."

Program bude spuštěn ve spolupráci s Universal Music Group International, přičemž Nokia jedná i s dalšími významnými hudebními vydavatelstvími.

Předseda správní rady a generální ředitel Universal Music Group International Lucian Grange se konference Nokia World také zúčastnil, aby spolu s Nokií tento program spustil. "Je skvělé s Nokií spolupracovat na programu Comes With Music," prohlásil Grange. "Domníváme se, že pro lidi je objevování a poslech nových umělců a současný přístup k neuvěřitelně široké nabídce společnosti Universal něco zcela nového. Program Comes With Music umožňuje našim umělcům snadno a dostupně získat nové posluchače."

Ovi - váš osobní informační nástroj pro život
Nokia rovněž zveřejnila další podrobnosti týkající se budoucího prostředí internetových služeb Ovi. Ovi, ve finštině "dveře", zákazníkům nabízí snadný přístup k jejich stávající sociální síti a obsahu, přičemž zároveň funguje jako informační nástroj pro život.

"Ovi vytváří snadno použitelné mobilní, PC a webové prostředí se společnými prvky uživatelského rozhraní, které poskytují konzistenci a jednoduchost," uvedl Vanjoki. "Služby Ovi jsme začali nabízet jako jednotlivé služby v oblasti navigace, hudby a her. Dalším krokem bude nabídka integrovaného zážitku. Kompletní prostředí a nové služby Ovi budou průběžně představovány během roku 2008."

K trvale udržitelnému životnímu prostředí
Nokia v neposlední řadě informovala o svém dlouhodobém úsilí při řešení environmentálních otázek a závazku k uvádění nových iniciativ v mobilním průmyslu v oblastech, jako jsou energetická hospodárnost, použití výrobních materiálů, sběr použitých výrobků, recyklace nebo obaly. Tyto informace doplňovaly uvedení mobilního přístroje Nokia 3110 Evolve, jejichž biokrabice je z více než z 50 % vyrobena z obnovitelných materiálů. Přístroj je prezentován v malém balení, které je z 60 % vyrobeno z recyklovaného materiálu, a je dodáván s energeticky nejúspornější nabíječkou Nokia, která spotřebuje ve srovnání s normou Energy Star o 94 % méně energie.

Nokia 3110 Evolve je nejnovějším počinem řady environmentálních iniciativ společnosti Nokia. Nokia byla například prvním výrobcem, který do svých přístrojů umístil upozornění na to, že se má přístroj odpojit od nabíječky. Energie, která by mohla být globálně uspořena v případě, kdy by všichni uživatelé telefonů Nokia své přístroje od nabíječky ihned po nabití odpojovali, se rovná energii pro 100 000 průměrně velkých evropských domácností. V únoru 2006 na trh Nokia uvedla nové kompaktní balení, které vedlo k poklesu použitých materiálů o 54 %. Tento krok má za následek to, že do konce tohoto roku bude pro distribuci výrobků potřeba o 5000 kamionů méně, což znamená pokles spotřeby paliva a emisí uhlíku a úspory ve výši 100 milionů eur.

* Norma Energy Star: přísná směrnice týkající se úspory energie vydaná americkou Agenturou na ochranu životního prostředí a americkým ministerstvem energetiky.

http://www.emobile.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů