Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rozdíl v ceně biopotravin a běžných pochutin se liší výrobek od výrobku. K nejdražším biopotravinám většinou patří ty živočišného původu.
Například biovejce bývají až několikanásobně dražší proto, že i slepice je třeba chovat ekologicky ve výběhu, místo nejlevnějším způsobem v klecích. Ze stejného důvodu je drahé bio kuřecí maso. Až třikrát dražší je biosýr, vyráběný v malých objemech. Naopak biomléko či jogurty tak drahé nejsou, protože je už některé mlékárny vyrábějí ve větším množství. Brambory nebo jablka s přídomkem bio bývají dražší zhruba o 40 procent.

Deník Právo dnes komentuje skutečnost, že policie prověřuje podezření z finančních a daňových machinací ve firmě vicepremiéra a předsedy zelených Martina Bursíka Ecoconsulting. "Škodolibost, pomsta, nebo Boží mlýny? Tak se asi bude ptát Martin Bursík po návratu z Bali, až ho kriminalisté seznámí s anonymním udáním," píše deník. Odhaduje, že Bursíka bude dále jistě zajímat, kdo je neznámým "dobrodincem", který na něj upozornil policisty: zda přičinlivý kriminalista, někdo z naštvaných zelených vzbouřenců, nebo lidovecká ruka vracející mu jízlivě jeho mravní rozhořčení nad snahou Jiřího Čunka dostat se zpět do vlády. Autor komentáře Bursíkovi přeje, aby udání bylo plané. "Ostatně jedna čunkiáda křehkému českému voličstvu stačí, bursíkiádu navíc by nemuselo přečkat ve zdraví," soudí. Deník si klade otázku, jak by premiér Mirek Topolánek řešil situaci, když by se ukázalo, že Bursíkovo podnikání skutečně není v pořádku. "Ukázal by Bursík morální převahu nad Čunkem a preventivně by odstoupil z vlády? Také by si ale od něho mohl vypůjčit hroší převlek a setrvávat ve jménu nutného prosazení reforem," vypočítává Právo. Podle komentátora to každopádně vypadá, že vládní koalice bude mít nervózní Vánoce.

Záchranou unikátní historické památky vznikl v Hoslovicích na Strakonicku první skanzen na jihu Čech
Nejstarší vodní mlýn v Čechách u Hoslovic na Strakonicku se podařilo zachránit.

Barry Walters, profesor porodnictví na Universitě západní Austrálie, v časopise Medical Journal of Australia navrhuje, aby každý pár, který má více než dvě děti, platil zvláštní daň za zvýšení uhlíkových emisí.
"Každé novorozené dítě v Austrálii je potenciálním zdrojem emisí skleníkových plynů, nejen tím, že dýchá, ale tím, že zvyšuje spotřebu přírodních zdrojů", píše Walters.
Naopak za nákup kondomů nebo sterilizaci by měli lidé dostávat "uhlíkové kredity".

Ve čtvrtek 13.12.2007 v 9 hodin dopoledne dorazil do Přibyslavi přímo na Bechyňovo náměstí nový kompaktor značky Bomag. Souprava, která přivezla tento 25 t těžký kolos zastavila na Bechyńově náměstí, kde ji starosta města Mgr- Jan Štefáček pokřtil šampaňským. Poté pokračoval náklad s novým strojem až na skládku komunálního odpadu do Ronova nad Sázavou.
Náklad urazil cestu na vzdálenosti téměř 700 km z německého města Boppard ( poblíž Koblenz ) do Přibyslavi. Nový stroj pro hutnění odpadu na tělese skládky pořídilo město Přibyslav s pomocí státní dotace 4 mil. Kč. Celková cena činila asi 7 mil. Kč. Oproti starému kompaktoru, který od dubna 1997 na skládce TKO hutnil odpad s účinností 0,8 t na m3, bude nový Bomag hutnit až 1 t na m3.

Nadměrný hluk u frekventovaných silnic trápí spoustu lidí v Ústeckém kraji. Jde větišnou o komunikace první třídy, které patří Ředitelství silnic a dálnic. Aby firma měla čas na protihluková opatření, mají některé silniční úseky výjimky od hygieniků na přeročení limitů hluku. Ty ale většinou končí na konci prosince. Jak se žije lidem u hlučných silnic? Co dělá Ředitelství silnic a dálnic pro to, aby se hluk z dopravy snížil? Jak se můžeme bránit, když nás obtěžuje stále houstnoucí doprava?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů