Čtvrtek, 28. března 2024

Vstup ČR do schengenského prostoru a ochrana životního prostředí

Vstup ČR do schengenského prostoru a ochrana životního prostředí

Koncem příštího týdne vstoupí ČR do schengenského prostoru. Ten zaručuje všem osobám právo překračovat vnitřní hranice bez nutnosti procházet hraniční kontrolou a i mimo dosud platné hraniční přechody. Nejcennější přírodní hraniční lokality na hranicích ovšem i nadále budou muset zůstat v přísném ochranném režimu, protože neregulovaný vysoký počet návštěvníků by mohl znamenat jejich ohrožení. „Celkově se to netýká více než pěti procent českých hranic, snažíme se otevřít lidem možnost poznávat bohatství české přírody maximálně, jak je to jenom možné,“ říká náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Jedná se především o I. zóny národních parků a o národní přírodní rezervace, kde by  otevřením volného vstupu mohlo dojít ke snížení prostupnosti krajiny pro ohrožené živočichy a jejich nadměrné vyrušování například v době rozmnožování či k přerušení jejich migračních tras. I nadále v těchto oblastech tedy platí, že vstup sem je možný pouze po značených trasách a nelze sem ani vjíždět motorovými vozidly mimo silnice a místní komunikace.

V oblasti odpadů nedojde k žádným změnám a přeprava odpadů k odstranění do ČR bude i po vstupu do schengenského prostoru zakázána.

Ministerstvo životního prostředí spustilo dnes speciální webovou stránku na adrese http://www.env.cz/schengen, na které je například k dispozici mapa všech území, kterých se omezení týká.

MŽP také předalo do informačních center národních parků a hraničních chráněných krajinných oblastí leták s informací ve čtyřech jazycích a s podrobnou mapou, který je k dispozici turistům v návštěvnických a informačních střediscích NP a CHKO.

Další informace:

http://www.env.cz/schengen

http://www.euroskop.cz/schengen

http://www.mvcr.cz/schengen
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů