Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické Vánoce

Ekologické Vánoce

Pokud chcete strávit Vánoce ekologicky, zhasněte nadbytečná vánoční světla, k večeři si dejte ústřice a rozhodně nenadělujte pod stromeček elektroniku. To doporučují podle agentury AFP ekologové, kteří považují Vánoce za období mimořádného plýtvání.

"Každý z nás může podniknout několik kroků, aby omezil dopad vánočních oslav na životní prostředí," říká Nadja Boeglinová z francouzské Agentury pro životní prostředí a energii (ADEME). A nejde podle ní jen o recyklovaný balicí papír na dárky.

Ozdobit stromek v květináči a zbytečně nesvítit

Ke zmenšení takzvané ekologické stopy, kterou každý z nás za sebou zanechává, může přispět nákup stromečku v květináči, který se pak přesadí na balkon či zahradu a následující rok se použije znovu. Ale ani běžné řezané stromky nemusí být takovou ekologickou zátěží, pokud jsou po použití spáleny v kotli nebo v městské spalovně, a přispějí tím k vytápění.

K životnímu prostředí je samozřejmě šetrné vybírat stromek co nejmenší. Klimatolog Jean-Marc Jancovici ale v žádném případě nedoporučuje jako alternativu umělé stromky.

Přestože jsou Vánoce označovány také jako svátky světel, není vhodné osvětlovat si zahradu. Taková výzdoba nejen výrazně zvyšuje spotřebu elektrické energie, ale ruší i ptáky a hmyz.

Ekologické ústřice

Francouzi s oblibou konzumují při oslavách na konci roku ústřice, což je podle experta Jancoviciho rozhodně ekologičtější než třeba jíst hovězí maso. Při pěstování ústřic se totiž vstřebává oxid uhličitý, který má podíl na globálním oteplování, protože ústřice z něj budují své uhlíkové lastury.

Z ryb by se při slavnostní večeři určitě neměl podávat rybolovem ohrožený mořský losos a mečoun. Doporučuje se raději pstruh nebo mořský okoun. O tom, zda je ekologické jíst na Štědrý večer kapra, se francouzská agentura AFE nezmiňuje.

Elektronika pod stromečkem ekologa nepotěší

Dárky by lidé měli vybírat uvážlivě a vzpomenout si, co všechno po loňských Vánocích vyhodili nebo nepoužívali. Z hlediska ochrany přírody jsou nejškodlivějšími dárky přístroje všeho druhu. Ale právě elektronikou se lidé často obdarovávají, přestože je náročná na energii při výrobě i používání, znečišťuje prostředí, obsahuje jedovaté látky a těžko se recykluje.

Do módy přicházejí takzvané nemateriální dary, které nepřinášejí tak velkou zátěž pro životní prostředí, jako jsou lístky do divadla a na koncerty, poukazy na návštěvu kosmetického salonu nebo permanentky do fitcentra. To schvaluje klimatolog Jancovici, avšak dodává: "Ale poukazy na výlety do vzdálených zemí vhodné nejsou."

A po skončení oslav by lidé neměli zapomenout vše zbylé roztřídit do příslušných kontejnerů na recyklovaný odpad, apelují ekologové.

http://www.novinky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů