Pátek, 29. března 2024

EU ustupuje výrobcům velkých aut, chystá změnu limitů

EU ustupuje výrobcům velkých aut, chystá změnu limitů

Brusel - Evropská komise chystá kompromis, který zmírní ekologické limity pro výrobu vozů. Limit pro zplodiny vypouštěné automobily sice zůstane stejný, ale průměr na jeden vůz se bude vypočítávat jinak - vyhodněji pro výrobce aut.

Komise v původním návrhu počítala s tím, že průměrné množství vyprodukovaného CO2 nebude moci překročit 120 gramů na kilometr a jeden vůz. Zatímco však původně se tento limit rozpočítal na vozy každé automobilky zvlášť, nyní by se výpočet dělal ze všech aut vyroběných v Evropě. 

Automobilky prodávající své vozy v Evropě by mohly vytvořit jakýsi "megakoncern", což by snižování emisí z dopravy rozložilo na "více beder", uvedla agentura Reuters.

Pokud se budou emise počítat v průměru na jedno auto v celé EU, splní limit 120 gramů oxidu uhličitého na kilometr všechny značky.

Komise tak vyhověla námitkám německých výrobců, podle nichž by původní návrh omezil soutěž na trhu a v konečném důsledku poškodil zákazníky.

Jak vypadal původní návrh? Dozvíte se zde: Brusel žádá 'zelená' auta, propukne boj

Nové znění návrhu, o jehož definitivním schválení bude jednat ve středu, zveřejnila komise dnes.

Evropané do malých aut?


Spor o nastavení horní hranice množství vypuštěného oxidu uhličitého na kilometr se rozhořel už před rokem. Komise narazila  zejména u německých firem, za které se postavila i kancléřka Angela Merkelová.

Kriticky se k restriktivnímu opatření stavěla i česká součást koncernu VW - Škoda Auto. Dnes vyráběné škodovky by podle ní  mohly zdražit až o desítky tisíc.

Němečtí automobiloví průmyslníci argumentovali také tím, že tradičně vyrábějí auta vyšších kategorií a větších rozměrů a že by na to nyní doplatili.

I výzkumy veřejného mínění následně potvrdily, že velká část Evropanů by byla v případě zdražení ochotna přesednout do menších aut jiných značek.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů