Úterý, 16. dubna 2024

Obyvatelé tří městských částí Prahy společně naplánovali podobu veřejných prostranství

Obyvatelé tří městských částí Prahy společně naplánovali podobu veřejných prostranství

Obyvatelé městské části Praha-Horní Roztyly minulý týden diskutovali nad studií obnovy Pošepného náměstí, na kterou získali prostředky ze společného grantového programu Nadace Penta a Nadace Partnerství 5P pro Prahu. Názory místních lidí na to, jak by mělo centrum jejich sídliště vypadat, přitom byly při plánování s architektem rozhodující. Podobný průběh měly i ostatní dva podpořené projekty, obnova prostranství před obchodním centrem Otava v Modřanech a revitalizace centra Slivence. Program 5P pro Prahu financuje Nadace Penta, jeho odbornou garanci zajišťuje Nadace Partnerství.

První ročník grantového programu 5P pro Prahu, který má napomoci vzniku kvalitních veřejných prostranství v Praze, vyhlásily Nadace Penta a Nadace Partnerství na jaře letošního roku. Grantová komise poté vybrala z jedenácti přihlášených návrhů jako vítězný projekt obnovu prostranství před obchodním centrem Otava v Modřanech. Podporu na první fázi projektu, kterou je právě společné plánování budoucí podoby, získaly ještě další dvě městské části – Slivenec a Horní Roztyly.

„S obyvateli Horních Roztyl jsme se shodli, že náměstí má své kvality, které je třeba zachovat. Aby z něj však bylo vskutku příjemné místo pro zastavení a setkávání bude třeba provést řadu drobnějších úprav jako je rekonstrukce nefunkčního pítka, obnova a doplnění zeleně a laviček nebo pravidelná a důsledná údržba, vysvětluje architekt Robert Sedlák z Nadace Partnerství.

Ve Slivenci, kde již všechna veřejná plánování proběhla, se místní obyvatelé a architekti shodli, že rybník na návsi doplní travnatá pláž, molo a dřevěná paluba umožňující slunění s výhledem na hladinu. K procházkám malebnými zákoutími mezi starými statky budou zvát nové chodníky a bezpečnější přechody. Obyvatelé Modřan se domluvili na tom, že prostor před obchodním centrem Otava doplní nová dlažba a originální barevná zvlněná lavička, která nabídne místa k posezení ve stínu nově vysazeného stromu. „Během všech plánovacích setkání se ukázalo, jak důležitá je včasná a otevřená komunikace a přímé zapojení lidí do utváření svého okolí,“ zdůraznil Sedlák.

kontakt:            

Robert Sedlák, Nadace Partnerství, tel.: 515 903 131, e-mail: robert.sedlak@nap.cz

Jana Studničková, Nadace Penta, e-mail: studnickova@pentainvestments.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů