Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stane se ekologie zásadním tématem IT ve 21. století?

Stane se ekologie zásadním tématem IT ve 21. století?

V posledních letech je důraz na ekologickou stránku informačních technologií stále zřejmější. Netýká se to však již pouze výroby hardwaru, ale tento trend proniká do stále více sfér v oblasti IT. Příkladem může být iniciativa „Going Green“ společnosti Infor, která má pomoci organizacím implementovat programy ochrany životního prostřední a udržitelného rozvoje s využitím podnikového softwaru.

Iniciativa společnosti Infor pomůže vzdělávat zákazníky v tom, jak dosáhnout cílů v oblasti životního prostředí, jako je například omezení spotřeby energií s pomocí řešení Enterprise Asset Management (EAM), snižování emisí skleníkových plynů prostřednictvím řešení pro řízení dodavatelského řetězce (SCM) a minimalizace odpadů a vlivu výrobních odvětví na životní prostředí díky řízení produktového cyklu (PLM). Infor připravil novou webovou stránku www.infor.com věnované této problematice, která obsahuje brožury, webové semináře, podcasty a produktové informace.

Společnosti mohou implementovat „zelené“ programy z řady důvodů, typicky potřebují redukovat odpad a zefektivnit využití zdrojů, udržet shodu s regulačními požadavky a omezit náklady na energii a materiál. Roste také poptávka ze strany spotřebitelů po produktech vyráběných a distribuovaných v souladu s principy ochrany životního prostředí a sociální zodpovědností. Podnikový software může organizacím pomoci vyřešit oba tyto požadavky.

Infor EAM je příkladem toho, jak může podnikový software pomoci organizacím implementovat a řídit environmentální programy. EAM pomáhá organizacím zvýšit efektivitu využívání aktiv, jež vede k lepší výkonnosti a nižší spotřebě energií. Prostřednictvím Infor EAM mohou společnosti sledovat spotřebu energií u jednotlivých budov či zařízení, aby mohly identifikovat neefektivní provozy a modifikovat příslušné aktivity k dosažení lepšího výsledku. Prostřednictvím preventivních programů umožňuje Infor EAM organizacím nalézt optimální podmínky, rozšířit své aktivity a redukovat odpad.

Řešení Infor PLM poskytuje přesnou představu o tom, jak vyráběné produkty ovlivňují životní prostředí, ať již ve formě odpadů či nebezpečných materiálů, které musejí vyhovovat nejrůznějším regulačním nařízením. Infor PLM podporuje tyto procesy prostřednictvím řízení produktového cyklu a tvorbou sociálně zodpovědných dodavatelských sítí. Interaktivní zpětná vazba v rámci produktového cyklu pomáhá omezit nesoulad s regulačními předpisy a dokáže zkvalitnit produkty tím, že umožní výrobcům navrhovat materiálové a výrobní inovace ve shodě s environmentálními přístupy. Vedle toho Infor PLM podporuje redukci zbytečných materiálů či nutnosti dematerializace, čímž pomáhá snižovat emise skleníkových plynů.

K dalším řešením Infor, které zákazníkům pomáhají integrovat „zelené“ postupy, patří Infor ERP či Infor Performance Management. Infor ERP nabízí zákazníkům možnost integrovat a optimalizovat výrobní procesy vedoucí k nižší spotřebě energie a materiálu. Infor PM umožňuje organizacím vyvíjet a modelovat environmentální strategie, dát tyto strategie do souladu s nezbytnými zdroji a monitorovat klíčové ukazatele výkonnosti k dosažení kontinuálního úspěchu.

autor: Martin Noska

http://www.computerworld.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů