Pátek, 29. března 2024

ČR se otevírá cesta k miliardám do ekologie

ČR se otevírá cesta k miliardám do ekologie

Česká republika má o krok blíže k dalším miliardám z Bruselu. Vicepremiér Martin Bursík (SZ) totiž ve čtvrtek podepíše spolu se zástupci Evropské komise operační program Životní prostředí, z něhož bude moci český stát získat až 150 miliard korun.

Peníze půjdou do výstavby čistíren odpadních vod a kanalizací, ochrany ovzduší, odpadů, odstraňování starých ekologických zátěží, ochrany krajiny a přírody a například i do vzdělávacích programů. První peníze by žadatelé mohli dostat už v lednu. Ve hře je momentálně 20 miliard určených pro rok 2007. Předseda Strany zelených o tom informoval na včerejší tiskové konferenci.

Státní fond životního prostředí, v jehož gesci je tento operační program, již eviduje 688 projektů za celkových 23 miliard korun. Více než 18 miliard korun by mělo přijít z evropských fondů. Zhruba 70 procent žádostí poslaly obce, více než desetinu žadatelů tvořili podnikatelé. Složitá jednání mezi ministerstvem životního prostředí a Evropskou komisí se pohnula kupředu minulý měsíc, kdy se čeští vyjednavači dohodli s Bruselem na podmínkách pro čerpání peněz na modernizaci a výstavbu čistíren odpadních vod. Komise totiž odmítala investovat do projektů obcí, které v uplynulém desetiletí uzavřely nevýhodné smlouvy s vodárenskými společnostmi.

Dohoda nakonec počítá s úpravou smluv a odstupňováním výše dotací podle délky smluv. Provozovatelé, kteří chtějí získat dotaci, budou muset přistoupit na regulaci cen. Česko nakonec nebude moci využít peníze z evropských fondů i na tepelnou izolaci rodinných a bytových domů. Evropská legislativa totiž s možností přidělení podobných dotací nepočítá. To by se mělo změnit do konce roku 2009. Do té doby bude ministerstvo dotovat tepelné izolace z národních zdrojů.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů