Úterý, 19. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Blížící se vánoční svátky, dárky pod stromečkem a pochoutky na stole znamenají i množství nejrůznějších obalů. V ulicích metropole tak hrozí, že odpadky se do košů a kontejnerů prostě nevejdou. Pražské služby proto zajistí o svátcích častější svoz odpadu.

Správa šumavského národního parku začala vydávat vlastní zpravodaj. Občasník v nákladu 30 tisíc kusů bude vycházet zhruba pětkrát až šestkrát ročně a bezplatně jej dostanou do poštovních schránek obyvatelé šumavských měst a obcí.

Téměř 700 tisíc korun chce rozdělit Karlovarský kraj mezi žadatele, kteří pečují o lesní porosty. " Jsou určeny majitelům lesů na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů a na ekologické a k přírodě šetrné technologie.
Obce mohou ještě žádat o příspěvek na obnovu lesů poškozených imisemi," uvádí radní kraje pro životní prostředí Luboš Orálek. V letošním roce bylo zatím rozděleno 8,2 milionu korun. Kraj ale může rozdělit až 15 milionů korun. Loni vydal přes osm milionů, letos chce dát víc. Karlovarský kraj má z celkové rozlohy 331 541 ha plných 140 687 ha lesa. To představuje 42,1 procenta území. Ve správě Lesů ČR je 91 200 hektarů, dalších 17 166 ha spravují města a obce a 13 293 ha jsou vojenské lesy, které spravuje ministerstvo obrany. O kolik žádají jednotlivé subjekty?
Z celkové částky 627 647 korun žádá nejvíce obec Mnichov (198 450), město Boží Dar (153 845), karlovarské Lázeňské lesy (119 250) a Loketské městské lesy (114 822). Firma Gerimo žádá o 63 840, město Krásno o 24 600, obec Stráž nad Ohří o 10 110, klášter Nový Dvůr o 7590 a obec Chyše o 6570 Kč.

Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace včera v Bruselu zablokovali hlavní vstup do budovy Rady Evropské unie, v níž právě jednali ministři zemědělství a rybolovu členských zemí EU. Celý hlavní vstup do budovy zakryla jimi vystavěná třímetrová zeď s nápisy "Zavřeno, dokud se zásoby ryb neobnoví". Aktivisté tak chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s politikou členských zemí unie, která podle nich povede k vymírání ryb a ekologickému i ekonomickému kolapsu. Jejich protest ukončila policie za použití donucovacích prostředků.

Plzeňská teplárenská koupila v dražbě za jedenáct milionů korun bývalý masokombinát v sousedství svého areálu. Městská teplárna tam plánuje vybudovat zpracovnu a přípravnu biomasy. Toto palivo zatím spaluje spolu s uhlím, ale do dvou let vybuduje firma kotel na čistou biomasu. Podnik jí chce spalovat až 180 tisíc tun, čímž by nahradil třetinu současné potřeby hnědého uhlí.

HRADEC KRÁLOVÉ - Už osm autobusů na linkách městské hromadné dopravy v Hradci Králové splňuje emisní limity Euro 4. Sedm z nich je v provedení sólo, tedy o délce 12 metrů a kapacitě 100 cestujících, a jeden je kloubový, čtyřdveřový s kapacitou 150 přepravovaných lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů