Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chodíte do pražské zoo? A viděli jste zde pavilon hybridů? Ten tam nainstalovala společnost Toyota Motor Czech, z čehož je zřejmé, že zde návštěvníci nenašli žádná obludná zvířátka. Pavilon byl součástí vzdělávacího programu se zaměřením na pokrokovou a ekologicky šetrnou technologii hybridních pohonů. Návštěvníci se mohli seznámit také s hybridními automobily Toyota Prius a Lexus RX 400h, byla zde instalována videoprojekce s danou tematikou, informační panely a materiály určené pro zájemce a v jeden den byl připraven program pro děti.

Pocet ekologickych farem se u nas loni zvysil o tretinu a rozloha, na ktere hospodari, uz presahla sedm procent ceskych zemedelskych pozemku. Potud dobra zprava. Horsi zprava je: dodavaji hlavne seno. Vice nez 81 % totiz tvori louky a pastviny. Pokud jde o ornou pudu, podil ekologickeho zemedelstvi u nas cini pouze jedine procento.
Take proto 56 % biopotravin prodanych loni na ceskem trhu pochazelo z dovozu. Obchodnici proste nemohou sehnat domaci zbozi. Dulezitym duvodem pritom je slaby zajem velkych vyrobcu potravin: pekaren, producentu mlecnych vyrobku nebo uzenin, konzervaren a podobne. Nenakupuji bio od zemedelcu a nedodavaji bio do obchodu. Hnuti DUHA jedna s vybranymi podniky, aby zacaly vyrabet vice bio.

Evropská unie vyhlásila ekologickou válku výrobcům velkých aut. Ti budou muset do čtyř let radikálně snížit emise ze svých vozů nebo platit obrovské pokuty. Evropská komise totiž včera vytáhla proti automobilkám návrhem zákona, který prý má pomoci splnit závazky EU v boji s globálním oteplováním. Automobilky musejí do roku 2012 snížit emise CO2 z motorů nových aut v průměru na 130 gramů na kilometr. Snížení o dalších 10 gramů se má dosáhnout jinými opatřeními, například lepším palivem a klimatizací. Nyní se emise pohybují kolem 160 gramů CO2 na km.
Návrh postihne nejvíce výrobce velkých aut, a to zvlášť německé koncerny. Německá vláda proto včera proti návrhu ostře protestovala. Kdo totiž limit nesplní, bude platit až 95 eur za každý gram CO2 z každého auta navíc. Proti je i česká Škoda Auto. "Návrh nám přijde nerealistický a neférový, zvýhodňuje výrobce malých aut," říká personální šéf škodovky Martin Jahn.

Zhruba 53 milionů korun dalo letos na protihluková opatření Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji. Většinou šlo o výměnu oken za plastová u vytížených silnic například v Bílině na Teplicku nebo v Chomutově. Začala také stavba protihlukové stěny v Bystřanech na Teplicku.
Na příští rok by Ředitelství silnic a dálnic potřebovalo kolem devadesáti sedmi milionů korun, aby se lidem poblíž silnic ulevilo. S protihlukovými opatřeními se počítá například u Žalan na Teplicku, v Libouchci na Ústecku a v Terezíně. Ředitelství silnic a dálnic bude taky pokračovat v měření hlučnosti u Lovosic, v Blšanech a na úseku Děčín - Česká Kamenice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů