Čtvrtek, 18. dubna 2024

Česko získá peníze z EU jako poslední

Česko získá peníze z EU jako poslední
Česko si zřejmě uřízne ostudu v Bruselu kvůli evropským fondům. Jeden z jeho operačních programů, tedy plánů čerpání unijních dotací na léta 2007 - 2013, totiž nejspíš bude úplně poslední ze všech programů všech zemí EU, který Evropská komise schválí. A to přesto, že Češi prý v poslední době přípravu čerpání výrazně zlepšili.

Nechvalně známý operační program Výzkum a vývoj pro inovace, který má českým univerzitám a vědcům přinést až 54 miliard korun a kvůli němuž letos odstoupila ministryně školství Dana Kuchtová, čeští úředníci dojednají s Bruselem nejdřív na konci března. Na podpis si ale program nejspíš počká ještě několik dalších měsíců.

Pokud totiž Češi nebudou chtít přijít o žádné peníze na rok 2007, budou muset žádat europarlament a členské státy, aby jim je povolily přesunout na příští rok. S jejich souhlasem by prý neměl být problém, ale celý proces se tím zdrží.

Kdo za to může?

Ukázalo se to včera na konci jednání o jiném operačním programu. Vicepremiér Martin Bursík podepsal v Bruselu s eurokomisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou program Životní prostředí, díky kterému si Češi sáhnou na téměř 5 miliard eur (asi 130 miliard korun). Jde zhruba o pětinu všech unijních dotací slíbených na sedmileté rozpočtové období.

Včerejší podpis zvýšil skóre schválených českých programů na 21 z celkových 24. Ještě letos má komise podepsat další dva. Možná už dnes to bude takzvaný Integrovaný operační program, jehož prostředky mají mířit do veřejné správy. A do konce roku program Technická pomoc, z něhož budou mimo jiné placeni úředníci, kteří budou zajišťovat právě čerpání z fondů. Jeho schválení brzdily výhrady komise k plánovanému počtu těchto úředníků.

Bylo jich prý celkem 2100. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Touška ale šlo o nedorozumění a úředníků je ve skutečnosti jen několik desítek.

Podle komise je jasné, že přes zlepšení příprav už Česko nedožene ztrátu, kterou nabralo hned zpočátku.

Jedinými dalšími zeměmi sedmadvacítky, které na Nový rok nebudou mít schválené všechny operační programy, jsou Francie a Itálie. Tam jde ale na rozdíl od Čechů jen o formality.

Důvodem zpoždění je jednak složitý plán čerpání, jednak situace po loňských volbách. Naznačila to i Hübnerová. "Musíte mít na paměti, že Česko bylo jedinou zemí, kde se během jednání o fondech měnily vlády," řekla eurokomisařka.

Úředníci komise jsou, pod podmínkou anonymity, otevřenější.

"Je jasné, že na českém zpoždění se podepsaly hlavně volby, sestavování koalice, výměna vlád a personální šachy na ministerstvech," říká jeden z nich. Podle něj jednání už nezdržela nedávná demise ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka. "Kdyby to ale bylo o půl roku dřív, problém by to byl," tvrdí tento zdroj.

Aby se to nemuselo vracet

Důkazem, že se Česko polepšilo, je podle komise právě podpis programu Životní prostředí. První peníze na čističky odpadních vod a kanalizaci nebo ochranu ovzduší i krajiny z něj dostanou žadatelé v lednu. Podpis byl ale možný jen díky tomu, že se po třech letech podařilo vyřešit spor o dotace na vodohospodářské projekty. Komisi vadily dlouhé smlouvy, jež některé radnice podepsaly s firmami.

Nyní se podle Bursíka smlouvy, které sahají za rok 2022, budou muset zkrátit nebo znovu vyjednat.

Díky zrychlené přípravě prý zatím nehrozí, že by Česko do unijní kasy platilo víc peněz, než z ní dostane. Podle náměstka Touška ale nyní musí především vyčerpat všechny fondy z předchozího rozpočtu na léta 2004 - 2006. A zároveň zajistit, aby kvůli chybám v administrativě nemuselo do Bruselu žádné peníze vracet.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů