Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chodíte do pražské zoo? A viděli jste zde pavilon hybridů? Ten tam nainstalovala společnost Toyota Motor Czech, z čehož je zřejmé, že zde návštěvníci nenašli žádná obludná zvířátka. Pavilon byl součástí vzdělávacího programu se zaměřením na pokrokovou a ekologicky šetrnou technologii hybridních pohonů. Návštěvníci se mohli seznámit také s hybridními automobily Toyota Prius a Lexus RX 400h, byla zde instalována videoprojekce s danou tematikou, informační panely a materiály určené pro zájemce a v jeden den byl připraven program pro děti.

Pocet ekologickych farem se u nas loni zvysil o tretinu a rozloha, na ktere hospodari, uz presahla sedm procent ceskych zemedelskych pozemku. Potud dobra zprava. Horsi zprava je: dodavaji hlavne seno. Vice nez 81 % totiz tvori louky a pastviny. Pokud jde o ornou pudu, podil ekologickeho zemedelstvi u nas cini pouze jedine procento.
Take proto 56 % biopotravin prodanych loni na ceskem trhu pochazelo z dovozu. Obchodnici proste nemohou sehnat domaci zbozi. Dulezitym duvodem pritom je slaby zajem velkych vyrobcu potravin: pekaren, producentu mlecnych vyrobku nebo uzenin, konzervaren a podobne. Nenakupuji bio od zemedelcu a nedodavaji bio do obchodu. Hnuti DUHA jedna s vybranymi podniky, aby zacaly vyrabet vice bio.

Evropská komise připravila návrh záměru na novelizaci rámcové směrnice 92/75 o uvádění spotřeby energie a jiných zdrojů na energetických štítcích spotřebičů pro domácnost a v normalizovaných informacích o výrobku a předkládá tento návrh k veřejné konzultaci zainteresovaným stranám. Konzultace je otevřena do 22. února 2008.

Evropská komise přijala legislativní návrh na další snížení limitů pro průmyslové emise v EU. Nová směrnice má sloučit dohromady současných 7 platných směrnic a usnadnit tak orientaci v problematice stejně jako snížit administrativní náklady na implementaci nových pravidel.

Evropská komise schválila český operační program „Životní prostředí“ na období 2007 – 2013. Celkový rozpočet programu je cca 5,78 miliardy EUR, příspěvek EU činí cca 4,9 miliardy EU. Program je rozdělen do celkem 8 priorit: zlepšování kvality vodního hospodářství a snižování rizika povodní, zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí, udržitelné využívání zdrojů energie, zlepšování nakládání s odpady a rekultivace starých ekologických zátěží, omezení průmyslového znečišťování a rizik pro životní prostředí, zlepšování stavu přírody a krajiny, rozvoj infrastruktury vzdělávání, poradenství a informovanosti v oblasti životního prostředí, technická pomoc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů