Pátek, 29. března 2024

Ekologové si vyšlápli na Beckhama

Ekologové si vyšlápli na Beckhama

Fotbalista David Beckham získal jedno neslavné prvenství. Podle ekologů má na svědomí největší produkci emisí oxidu uhličitého ze všech obyvatel planety, a podílí se tak na globálním oteplování planety. Může za to jeho permanentní cestování, k němuž anglický záložník využívá nejčastěji soukromý letoun.

Ekologové Beckhamovi spočítali, že v letošním roce nalétal přes 400.000 kilometrů, což je větší vzdálenost, než jaká dělí zeměkouli od Měsíce. Dvaatřicetiletý hráč už v minulosti strávil spoustu času na cestách kvůli svým reklamním turné po celém světě. Od letního přestupu do Los Angeles navíc neustále pendluje mezi Amerikou a Evropou, kam se vrací kvůli zápasům anglické reprezentace. V současnosti ještě létá za svou manželkou Victorií a ostatními Spice Girls jako oficiální fotograf na jejich turné.

Během svých leteckých anabází prý Beckham vyprodukoval 163 tun oxidu uhličitého, zatímco na jednoho Brita vychází v průměru 9,4 tuny. "Měl by využít svého postavení celebrity a varovat lidi, že takové cestování může škodit naší planetě. A se svým jměním by se měl alespoň sám snažit ty dopady zmírnit. Má větší možnost si vybrat, jak bude cestovat. Mohl by třeba jezdit ekologickými auty," řekl listu Daily Star mluvčí společnosti Carbon Trust, která se snaží omezovat emise oxidu uhličitého.

Není to poprvé, co se Beckham stal terčem kritiky ekologů. V minulosti se do něj pustili proto, že nosil kopačky z klokaní kůže.

http://www.lidovky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů