Pátek, 19. dubna 2024

Vydělat letos na akciích bude těžší

Vydělat letos na akciích bude těžší
Kdo letos nechá peníze jen ležet v bance, prohloupí víc než kdy jindy - inflace překročí pět procent a bude nejvyšší za posledních deset let.

Jenže investování, zejména nákup akcií, bude letos větší věda. Akcie budou podle většiny analytiků mnohem rizikovější, a to jak v Česku, tak ve světě, především kvůli dozvukům hypoteční krize v USA.

Přesto se experti shodnou aspoň na několika domácích stálicích. Za nejlepší investici označují akcie společnosti Telefónica O2, doporučují také energetický kolos ČEZ nebo petrochemický Unipetrol.

Koupit například akcie Unipetrolu před rokem za sto tisíc korun přineslo nyní zisk 45 tisíc. Letos ovšem ekonomika zpomalí.

Podle ankety, kterou v závěru roku provedly HN mezi předními domácími burzovními analytiky, by pražská burza mohla letos růst o pět až deset procent, což je poloviční tempo oproti loňsku. Na celkovou rozkolísanost světových akciových trhů pak doplácejí i akciové investiční fondy.

Jak tedy peníze nejlépe uchránit před znehodnocením? Buď přece jen svěřit akcie fondům, jež mohou riziko rozložit. Nebo zariskovat - novým hitem se vedle energetiky mohou stát třeba akcie světových firem podnikajících ve vodárenství, ekologii nebo potravinářství.

Anebo dočasně investovat jinam, třeba do nemovitostí. Největší domácí developeři odhadují růst ceny bytů jen na příští rok až o 15 procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů