Čtvrtek, 25. dubna 2024

MARMOLEUM - mimořádně odolná, přírodní, ekologická podlahovina, která přispívá ke zdravému bydlení

Hledáte tu správnou podlahu do obývacího nebo dětského pokoje, do kuchyně či pracovny? Kvalitní, atraktivní, trvanlivou, hygienicky nezávadnou, z přírodních materiálů a zároveň cenově dostupnou?
MARMOLEUM - mimořádně odolná, přírodní, ekologická podlahovina, která přispívá ke zdravému bydlení

Zkuste Marmoleum. Nabízí optimální řešení pro každý prostor a díky snadné pokládce a možnosti kombinovat barvy vytvoříte podlahu svých snů.

Marmoleum je vlastně linoleum, vyrobené z obnovitelných přírodních surovin-lněného oleje, korku, borovicové pryskyřice, dřevité moučky , vápence a barevných pigmentů. Díky těmto látkám, nezatěžuje životní  prostředí, protože je biologicky rozložitelné. Také způsob jeho výroby je k přírodě velmi ohleduplný.


Hlavní složka, lněný olej (mimochodem,  propůjčuje linoleu název ), se získává lisováním lněných semen. Olej se mísí s korkem, dřevitou moučkou, pryskyřicí, vápencem a barevnými pigmenty. Dřevitá moučka má unikátní schopnost vázat na sebe  pigmenty. Zajišťuje tak jejich dlouhotrvající barevnou stálost a nádherné barvy. Dřevo na její výrobu  pochází z evropských regulovaných lesních ploch, na kterých je  za každý pokácený strom vysazen nový.

 
Pojidlem linolea je pryskyřice. Získává se z borovic metodou, která neškodí jejich růstu. Společně s lněným olejem dává linoleu jeho jedinečnou kombinaci tvrdosti a zároveň pružnosti. Velmi jemně mletý vápenec  vytváří hladký povrch .Vyskytuje se všude ve světě v téměř nevyčerpatelném  množství. Ekologicky šetrné pigmenty neškodí životnímu prostředí, protože neobsahují olovo ani kadmium. Juta je upředena z vláken rostliny juty  rostoucí v Indii nebo  Bangladéši..
 
 
Lněný  olej se rozpustí s borovicovou pryskyřicí,  přidá se dřevitá moučka, čímž se výrobku dodá plnivo.Postupně se dodávají  pigmenty  a vápenec, který vytvoří jemnou strukturu.Tato směs se pak pod velikým tlakem lisuje  na jutovou textilii a získává se tak  velmi odolná a trvanlivá podlahová krytina. Nejčastěji se vyrábí ve tloušťce 2- 3,2 mm. Pro méně namáhané oblasti bytových a komerčních prostor stačí tloušťka 2 mm, středně a silně namáhané plochy vyžadují tloušťku 2,5 mm  a pro velmi intenzivně namáhané prostory se doporučuje tloušťka 3,2 mm.Jednou z největších předností této podlahoviny je její dlouhá životnost (20-30let, někteří výrobci uvádějí dokonce 50 a více let).
 
Marmoleum je díky kvalitním materiálům, ze kterých je vyrobeno, velmi odolné. Snáší vysoké zatížení (např.nábytkem), odolává  dokonce i ohni. Samo se nevznítí a v případě požáru nepřispívá k dalšímu šíření ohně. Hořící cigareta mu neublíží. Stopy po ní pouze  opatrně oškrábeme. Marmoleum se totiž netaví. Je antistatické. Prach a špínu lze velmi snadno a rychle odstranit, nejlépe za pomoci prachového mopu. Čištění za sucha je efektivní, rychlé a ekonomické (  ve srovnání s údržbou tekutými prostředky).
 
 
Marmoleum snadno dosahuje pokojové teploty, nestudí, navodí pocit útulnosti pohody a tepla.
Je hygienické. Na jeho povrchu nedochází k rozmnožování  určitých druhů bakterií ( např. Staphylococus  Aureus se přestává na této podlahové krytině množit). To je velká výhoda pro lidi, trpící alergickými ,nebo astmatickými obtížemi. Marmoleum je  nejen pevné, ale zároveň také pružné, což působí velmi dobře na klouby.
 
Navíc se jedná o velmi dekorativní matriál.I přesto, jde o přírodní produkt, vyrábí se ve více než 100 barevných variantách.Od zářivých jasných barev přes jemné až po neutrální odstíny.  Technologie řezání vodním paprskem umožňuje vytvořit i velmi složité a zajímavé obrazce. Musíme ovšem počítat s tím, že vzhledem k tomu, že  se jedná  o přírodní materiál, může docházet k nepatrným odlišnostem v barvě a struktuře mezi jednotlivými výrobními šaržemi.
 
 
Vyrábí se v pásech , nebo je možné koupit lamely. Podklad pro pokládku musí být suchý, rovný , čistý, hladký a nejlépe vystěrkovaný. Pod Marmoleum je  možné použít podlahové topení. V tomto případě však je lépe  přenechat práci odborníkům, neboť  je nutné dodržet  správný způsob pokládky.
 
Marmoleum je vhodné i do domácností, ve které jsou  domácí mazlíčci jako pes, nebo kočka. Jejich drápky povrch nepoškodí a srst se snadno uklidí  pomocí prachového mopu.
 
 
Podlahová krytina je neodmyslitelná součást každého interiéru, dokáže změnit vzhled celé místnosti. Podlahovina Marmoleum byla inspirována vzájemným souzněním přírody a života lidí, byla vytvořena tak, aby splňovala ty nejnáročnější požadavky  na moderní vzhled a funkčnost. Až jednou doslouží, stačí ji jednoduše odvézt na skládku, kde se postupně rozloží. Vrátí se tak do přírody, ze které vzešla.
 

Autor: Jarmila Krečmanová

Foto: Marmoleum

Zdroj: http://www.svet-bydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů