Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BRATISLAVA - Po silvestrovských oslavách v centre Bratislavy nazbierali štyri čistiace a zberové firmy 60 ton odpadkov.

Ve třech německých městech od včerejška začalo platit nové nařízení, které má z městských ulic vystrnadit staré automobily vypouštějící do ovzduší nadměrné množství škodlivých emisí. Řidiči v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a Hannoveru budou muset na svá auta umístit barevné nálepky informující o množství emisí. Odhadem 1,7 milionu starších aut kvůli nadměrnému množství vypouštěných škodlivin nálepku vůbec nezíská.

Po Žatci od začátku letošního roku jezdí ekologické autobusy. Na dvě linky městské hromadné dopravy nasadil dopravce autobusy poháněné zemním plynem. Podle radnice jde o jeden z kroků ke zlepšení životní prostředí ve městě.
Žatec trápí v posledních letech především zvýšené množství polétavého prachu. Nové autobusy mají jeho množství snížit, protože zemní plyn při spalování neprodukuje pevné částice a saze. Emise dalších škodlivin klesnou zavedením nových autobusů asi o třetinu.
Městský úřad si nechal zpracovat rozsáhlou studii na snížení prachu v ovzduší. Nejdražším krokem bude ekologizace uhelné výtopny Pereč.

Používání odsolené mořské vody v zemědělství negativně ovlivňuje kvalitu pěstovaných rostlin, plyne z izraelské vědecké studie.
Voda zbavená minerálních látek se projevila ve zhoršené kvalitě rajčat i bazalky. V odsolené vodě chybí kalcium, což ohrožuje fyziologický stav rostlin. Jejich vývoj neblaze ovlivňuje i nedostatek hořčíku. Poškození se umocní, když jsou plodiny pěstovány na písčité půdě. Izrael se potýká s nedostatkem vody a je jedním z největších producentů i uživatelů odsolené vody v zemědělství. V Aškelonu se odsolí 100 milionů kubíků vody a polovina se využívá v zemědělství.

Trestní oznámení pro podezření ze spáchání sedmi trestných činů podalo Občanské sdružení Občané za region Novobydžovska (ORN) na blíže nespecifikovanou organizovanou skupinu osob v souvislosti se vstupem strategického partnera do společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VAK).

Enviromentální dogmatik a lakomý exmanžel Martin Bursík hraje o své politické přežití. Opozice u věčně neklidných zelených roste a jedinou reálnou naději na politické přežití mu dává protlačení rychlokvašeného Švejnara na prezidentský stolec.
Tuto naději mu velice snadno mohou zhatit lidovci, protože i kdyby pan Bursík přesvědčil všechny své ideové souputníky z KSČM, tak sami tu prezidentskou volební většinu stejně dohromady nedají i kdyby se pověsili na větrník a pádlovali fotovoltaickým panelem.
Jak je to dlouho, co tentýž Bursík sebevědomě prohlašoval, že volba prezidenta není součástí koaličních dohod. A najednou snad je? To co platí pro Zelené snad neplatí pro ostatní strany?
Pane Bursíku, vyzvedněte si z konta Vaší s.r.o. peníze, které jste si tam schoval před manželkou, zaleťte si do Himalájí, najměte si tam ekologickou helikoptéru s pohonem na sušený yačí trus a provětrejte si pořádně hlavu než z ní zase vypustíte takovou nestoudnost!!!
hermanek.bigbloger.lidovky.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů