Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové, kteří nemilují Zelené...

Ekologové, kteří nemilují Zelené...

Je to pro mě tak trochu jazykový rébus. Ekolog je vědec, to já určitě nejsem. Environmentalista je poblouzněný dogmatik, který chce zachránit přírodu i za cenu, že zahubí člověka.
Ale jak se nazývá člověk, který se ekologicky chová, ale nesnáší dogmatické žvásty a akce Zelených?
Ekologicky uvědomělý občan? Není to příliš dlouhé?

Já se domnívám, že stejně jako pan prezident jsem ekologicky uvědomělý člověk. Šetřím energii (a taky samozřejmě svoji kapsu). Vyznám se v izolacích, regulaci, při vaření na elektrickém sporáku maximálně využívám akumulované teplo plotýnky a mám úsporné žárovky prakticky všude.

S Václavem Klausem mám jediný ekologický spor. A sice úsporné žárovky na Hradě. Je v tom technický problém, úsporné žárovky nesnášejí stmívače. Ty nevadí klasickým žárovkám, ale pro ty úsporné jsou zhouba.

Takže pro velké lustry, které se stmívají a roztmívají, jsou, myslím si, úsporné žárovky vyloučeny. Ale určitě by se na Hradě našlo dost svítidel, které svítí prakticky nepřetržitě. Do těch by se úsporné žárovky hodily jako "prdel na nočník", ale pan prezident se v tom prostě nevyzná a tak se šprajcl.

Třídění odpodu je další věc, kterou dělám skoro fanaticky. V šuplíku už čekají asi čtyři staré mobily na to, až je zanesu do sběrny. Shodou okolností pracuji pro firmu, jejíž druhá divize v Anglii se zabývá recyklací mobilů. Ale ještě jsem se nezmohl na to zjistit, kde je tady mám odevzdat. 

Ani s tím CO2 nejsem až tak moc na štíru. Autíčko má sice pořádný apetit, ale za to taky hezky jezdí. A já jezdím málo, vlastně jenom ráno. Pak už jdu na pivčo a autíčko ekologicky hajá až do dalšího rána.

Nevím, co dalšího bych měl ekologicky činit. Stavby takových modloslužebních oltářů jako jsou větrníky a fotovoltaíky mě nejen nezajímají, ale vyloženě, s prominutím za to slovo, ale patří sem, serou. To není ekologie, to je naprosté modloslužebnictví jako před nástupem křesťanství. Přesně to samé. Jen místo nějaké bohyně uplácané z hlíny se klaníme Al Gorovi (já tedy ne).

No třeba se poštěstí a Klaus to prohraje. Bude privátním člověkem, já za ním půjdu a řeknu: Václave (v té klopotné a servilní angličtině si přece všichni tykáme), Václave, to jsem já, co tě v prosinci 89 vezl na tvé první Interview s BBC.

A Václav řekne: Samozřejmě, že si vzpomínám, vždyť tím odstartovala má hvězdná kariéra. A společně pak založíme Stranu rozumných ekologů, kteří kozy nechovají, ale laskají, kteří krajinu nehyzdí ale chrání, kteří si dovedou vážit relativně laciné a bezpečné energie z jádra a kteří se také neperou s policajty a nedělají jiný bordel a zmatky.

"Pak jsem se probudil a měl jsem ruku v nočníku...".

Dobrou noc a krásné sny,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů