Čtvrtek, 28. března 2024

Technologie konečně zelenají

S tím, jak stoupá spotřeba energie a hledají se cesty efektivnějšího využívání zdrojů, nastupuje i nová éra ekologického zpracování informací.
Technologie konečně zelenají
Datová centra, inteligentnější způsoby využívání a recyklace mohou zredukovat velikost vaší uhlíkové stopy.

Podnikové IT pronikají do novinových titulků z nejrůznějších důvodů; často jsou to dramatické historky o nešťastných zaměstnancích, kteří zapomněli v taxíku laptop s údaji o statisících kreditních karet. Jistěže jsou i jiné zmínky, jako o spoustách počítačů, které zůstávají přes noc zapnuté, ale ty nikoho nenadchnou. Nedávno však začala média upozorňovat na ekologickou morálku - lépe řečeno její nedostatek - v IT.

Překvapivé na tom je spíš to, že k tomu nedošlo už dříve. Nedávno vydaná zpráva analytické společnosti Gartner předpovídá, že spotřeba energie - v současné době představující asi 10 % rozpočtu IT - v nejbližších několika letech stoupne na 50 %. Zpráva také odhalila, že průmysl IT má uhlíkovou stopu zhruba stejnou jako letecká doprava.

EKOLOGIE DOSTIHLA I IT

A jsou tady i další faktory. 1. července 2007 vstoupilo v platnost WEEE, nařízení EU, které činí evropské výrobce a dovozce elektrospotřebičů zodpovědnými za jejich likvidaci. A konečně jsou tady nápadné kampaně jako třeba každoroční žebříček dodavatelů IT z hlediska produkce emisí, který sestavuje Greenpeace. Je zábavné vidět, jak se například Apple, symbol poctivosti a ohleduplnosti, umisťuje hluboko pod tak "všedními" značkami jako je třeba Dell.

Především je ale tady skutečnost, že kdekdo se dnes vehementně hlásí k uhlíkové neutralitě a není divu, že došlo i na IT, které se tak dostávají pod tlak. Jestliže firmy veřejně deklarují svou ekologickou strategii, těžko si představit, že by se jejich IT sekce mohly chovat jinak.

IT oddělení, která chtějí vykročit "zeleným" směrem, by měla začít uvažovat o třech klíčových oblastech. První z nich je efektivita (především datových center, ale nejen těch), druhá dodávky energie a třetí recyklace.

ZELENÁ CENTRA

V datových centrech jde o to, že zařízení jsou často zastaralá a s velkou spotřebou energie. Firmy mají strach, že budou muset "zezelenat" naráz. Přitom ale stačí nahrazovat starou techniku postupně, tak, jak se amortizuje. Nová zařízení pracují s daleko vyšší energetickou ohleduplností. A to se netýká jen datových center. I moderní desktopy budou "zelenější" než ty pět let staré.

Další otázka spojená s efektivitou provozu datových center je otázka využití: podle zprávy Gartner většina systémů využívá svou kapacitu na 10 nebo méně procent. Existuje několik cest k nápravě, včetně architektury orientované na služby (SOA), clusterů, grid computingu (využití kapacity mnoha počítačů v síti současně na řešení jednoho problému). Pokud je možné využitelnost zvýšit z 10 procent na 50, je to obrovská úspora, a nejen za energii, ale i za pronájem prostor, licence na operační systémy atd. a samozřejmě klesá i počet potřebného personálu.

Pro některé firmy může být nejlepším řešením hostování. Například využitím hostování serverů lze dosáhnout výrazně vyšší využitelnosti - až 85 procent. Hostování samozřejmě znamená méně hardwaru a tím i méně elektřiny, takže ekologičnost se nakonec víc než vyplatí.

JAK ŘÍDIT ENERGII

Tím se dostáváme k druhému bodu: spotřebě energie. Některá datová centra se snaží být ekologičtější tím, že kupují tzv. zelenou energii ("zero carbon energy", tedy s nulovými emisemi uhlíku). Pro velké průmyslové firmy se nabízí zajímavá možnost produkovat si vlastní energii. Sice je to možnost omezená na některé sektory průmyslu, ale ekologická je zcela určitě, neboť

až třetina energie se ztrácí v rozvodných systémech.

STARÉ NEVYHAZOVAT!

A konečně recyklace, což je vůbec zajímavá oblast. Posunem v tomto směru už bylo přenesení části úkolů z desktopů na datová centra. Stará PC se začala předělávat a poté používat spíše v roli terminálu než jako samostatná zařízení. Nový desktop přitom stojí asi 300 dolarů, zatímco náklady na renovaci starého činí jen asi 20 dolarů.

Pak jsou tady tiskárny. Většina firem uvádí, že tisknou víc než před dvěma lety. Mnozí nevědí, co vlastně, natož aby se to pokoušeli omezit (30 procent respondentů z nedávného průzkumu společnosti Lexmark to nikdy ani nezjišťovalo). Přitom tady je ekologičnost tak snadno dosažitelná. Stačí snížit počet tiskáren a lidé budou tisknout méně. Když jim nařídíte, aby tiskli oboustranně, spotřeba papíru klesne na polovinu. A když to budete myslet opravdu vážně, můžete zmenšit velikost písma: místo 12bodového tisknout 10bodovým znamená, že na každou stránku dostanete o 30 procent textu více. Je ovšem pravda, že pokud se tato nařízení přestanou kontrolovat, lidé velice snadno sklouznou zpět ke starým návykům.

BEZ DOZORU TO NEJDE

IT může být velice účinný ekologický faktor, ve velkém (videokonference jsou určitě ekologičtější než létání) i v malém (virtuální poznámkové bloky versus papír). Myšlenka kanceláře bez papíru je pro mnohé přitažená za vlasy, ale ono to jde, když se opravdu chce.

Například realitní společnost Hyde Group, která zaměstnává 1200 lidí, řeší většinu administrativy online, od životopisů uchazečů o práci přes cestovní příkazy a odhady. Ušetří 95 000 listů papíru ročně, šetří peníze a čas těch, kteří by příslušné údaje jinak museli ukládat.

A ještě kousek dál v řetězci IT jsou telefony a mobily. To také stojí za úvahu. Těch pár wattů na uživatele se při tisících uživatelů nasčítá. Firma Ryanair byla před pár lety kritizována za to, že nedovoluje svým zaměstnancům, aby si v práci dobíjeli telefony. Bylo to prezentováno jako ukázka skrblictví. Teď to spíš vypadá jako ekologická iniciativa.

Rhymer Rigby: IT switches on to green at last
Management Today
Říjen 2007, s. 55-57, kráceno -ab-


PŘÍPADOVÁ STUDIE

SMARTBUNKER

Datové centrum v zeleném provedení

Smartbunker je součástí Centrinetu, společnosti, která se zabývá řízeným hostingem dat a sítěmi. Toto nové datové centrum má dva význačné rysy. Za prvé je ekologické - je to první datové středisko ve Velké Británii, které hlásí nulové emise CO2. A za druhé je velice bezpečné: sídlí v bývalém bunkru z dob studené války v Lincolnshire.

Kelly Smith, šéf Smartbunkeru a spoluzakladatel Centrinetu, definuje dva hlavní aspekty "ekologičnosti" své firmy. Prvním je to, že středisko je velmi nové a používá výhradně blade servery IBM, čímž dochází ke značným úsporám energie - Smith hovoří o 60 % oproti běžným serverům.

Druhá ekologická charakteristika souvisí s dodavatelem energie. Tím je Ecotricity, první a největší větrná elektrárna ve Velké Británii. Smith zdůrazňuje, že je velký rozdíl mezi "nulovým uhlíkem" (zero carbon) - větrné elektrárny nevytvářejí žádné emise CO2 kromě těch, které vzniknou v souvislosti s jejich výstavbou - a "uhlíkovou neutralitou" (karbon neutrality), což je v současné době módní pojem sloužící zejména k uklidnění svědomí všech ekologicky smýšlejících zákazníků aerolinek.

Další "zelený kredit" pramení z nezvyklého umístění střediska. "Vzhledem k tomu, že jsme kompletně pod zemí, máme stálou celoroční teplotu," vysvětluje Smith. Kdokoliv, kdo v parném létě seděl u počítače, ví, o co jde. Je třeba klimatizace, aby se místnost nezměnila v saunu. A zatímco se v normálních budovách musí vypořádat se změnami teplot během roku, což znamená značnou spotřebu energie na chlazení serverů, hluboko v podzemí datového bunkru je stabilních 12° C po celý rok.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů