Čtvrtek, 18. dubna 2024

Čína kvůli ekologii vykáže z obchodů igelitové tašky

Čína kvůli ekologii vykáže z obchodů igelitové tašky

Výroba igelitových tašek příliš zatěžuje životní prostředí. Čínská vláda proto rozhodla, že zabrání supermarketům a obchodům v jejich rozdávání zdarma. Součástí nařízení je i zákaz jejich výroby. Peking si od opatření slibuje, že každý rok ušetří až pět milionů tun ropy.

Své rozhodnutí zakázat od 1. června výrobu a distribuci igelitových tašek obhajuje čínský kabinet tím, že v zemi se prý používá příliš mnoho takových pytlíků a nedaří se s nimi patřičně nakládat.

"Zatímco vycházíme vstříc pohodlí zákazníků, plýtváme drahocennou ropou a znečišťujeme životní prostředí země," stojí v prohlášení vlády.

Obavy nad znečišťováním přírody panují i mezi obyčejnými Číňany, ale nový zákaz nemusí být veřejností jednomyslně uvítán. Už minulý rok nařídily úřady obchodům v jihočínském městě Šenčenu, aby nedávaly sáčky zdarma, a rozpoutaly tak ostrou veřejnou diskuzi.

Místní prodavači se obávali, že odradí své zákazníky, a někteří lidé obviňovali vládu z úmyslu převést náklady na ochranu životního prostředí na bedra občanů.

Od 1. června už tedy nesmějí být v Číně igelitové sáčky rozdávány v obchodech zdarma a na všech taškách musí být vytištěna cena. Výroba, prodej a používání sáčků s tloušťkou menší než 0,025 mm je pod hrozbou pokut a konfiskace zboží zakázáno. Čínská vláda také zvažuje úpravu daní, aby tak odradila výrobce a prodejce sáčků a současně podpořila recyklaci tohoto odpadu.

"Měli bychom také povzbudit občany, aby se vrátili k látkovým taškám a košíkům na zeleninu," pokračuje prohlášení vlády.

Říše středu tak sleduje celosvětový trend omezování spotřeby igelitových pytlíků. Vlády mnoha zemí světa se o to pokoušejí pomocí daňových restrikcí či přímých zákazů.

V Číně se denně použijí údajně až tři miliardy igelitových sáčků, země tak na produkci plastických hmot používaných pro obaly každoročně spotřebuje pět milionů tun ropy.

http://zpravy.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů