Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sběrné středisko odpadů Rokytova v Brně bylo od 14.12.2007 uzavřeno. Občané mohou využít sběrné středisko odpadů Nezamyslova (u Židovského hřbitova) nebo kterékoliv ze 43 zbývajících sběrných středisek odpadů ve městě Brně.  ZDROJ: SAKO Brno a.s

MALÉ ŽERNOSEKY - O rekonstrukci bývalého mlýnského náhonu na Milešovském potoce uvažují v Malých Žernosekách na Litoměřicku. S náhonem by měla vzniknout i vodní zdrž, v budoucnu možná i s malou elektrárnou.
Historický náhon, který zčásti prochází obcí a je i v jejím vlastnictví, kdysi vodní zdrž měl, říká o plánované revitalizaci starosta Petr Liška. "V současné době má obec zpracovanou dokumentaci, vydané stavební povolení a vyhladáváme vhodné finanční zdroje."
Zprovoznění náhonu ukáže, nakolik je zdroj vydatný pro případnou malou vodní elektrárnu a zda by se investice vyplatila. "Odhadované náklady podle projektové dokumentace jsou bez malé vodní elektrárny cca dva miliony korun", dodal Liška.

Nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej udelili v tomto roku osobitú taliansku ekologickú cenu Un Bosco per Kyoto (Les pre Kjóto) na znak uznania jej dlhoročnej angažovanosti za ochranu ovzdušia a životného prostredia.
O udelení ceny, ktorú zoskupenie Accademia Kronos zriadila v roku 2005, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckú ambasádu v Ríme.
Accademia Kronos so sídlom v stredotalianskom Viterbe ocenila aktivity Angely Merkelovej počas predsedníctva spolkovej republiky v EÚ v prvom polroku 2007, počas nemeckého predsedníctva v skupine krajín G8, ako aj angažovanosť za Kjótsky protokol o ochrane ovzdušia

Tříděný odpad v barevně odlišených plastových pytlích budou z okrajových částí Vsetína, kde převládá individuální zástavba rodinných domů, i v letošním roce svážet místní technické služby.
Pytlový svoz se totiž nemalou měrou podílí na celkovém procentu vytříděného odpadu z domácností.

Na západním okraji znojemské městské části Hradiště nalezneme skryté romantické zákoutí. V roce 1832 zde jako výraz díků za překonání cholerové epidemie nechal křížovnický probošt Florián Lang postavit empírovou kapli zasvěcenou Panně Marii. Okolí kaple bylo následně parkově upraveno. Nedalekým pahorkem, odkud je úchvatný pohled na historické Znojmo, prochází křemenná žíla, jejímž viditelným důkazem je řada rozesetých bílých křemenových balvanů připomínajících pasoucí se malé ovečky. Kameny byly vyskládány do tvaru řádového znaku křížovníků s červenou hvězdou a pahorek osazen třemi kříži. V roce 2004 bylo místo znovu upraveno.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů