Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zákon o ochraně ovzduší nechrání životní prostředí před negativními dopady biopaliv. Proto patří mezi loni schválenými zákony k těm, které nejvíce ubližují životnímu prostředí. Tvrdí to ekologická organizace Zelený kruh. Ta včera zveřejnila bilanční zprávu za rok 2007, v níž vyjmenovává ekologicky nejhorší, ale rovněž nejlepší legislativní kroky.

Besednice/Těžba vltavínů na okraji území chráněné přírodní památky Besednické vltavíny, jejíž povolení před lety vyvolalo diskuse a nesouhlas ze strany ekologických organizací i občanů, je uzavřena. Těžařská firma Bohemia Deposits balí a zahájila rekultivaci vytěženého území. "Rekultivovat se bude areál po obou stranách komunikace, která těženou plochu protíná směrem přes Besednickou horu," ujistil starosta Besednice Petr Trajer. "Nejpozději do tří měsíců bude hotova. Na obecním pozemku po pravé straně vozovky vysázíme les," dodal. Pozemek zleva vedle silnice je soukromý, jeho další osud závisí na dohodě majitele s těžařskou firmou. Obec doufá, že když je lokalita vytěžená, nebude lákat ke kutání "černé" kopáče vltavínů.

Cynthia Bealová z amerického Oregonu se chce stát třešní, až jednou zemře.
Má údajně k dispozici všechno, aby se stala tímto stromem: tělo, místo k pohřbu a rakev, která je s to se rychle rozkládat a být tak šetrná k životnímu prostředí. Společnost pro přírodní pohřbívání začíná prodávat škálu produktů šetrných k životnímu prostředí, včetně takzvaného Ecopodu, rakve z recyklovaného novinového papíru ve tvaru kajaku. Rakve schopné rychlého rozkladu jsou součástí širšího trendu ekologických pohřbů, které nepožadují žádné balzamování s formaldehydem, obklad hrobu z cementu, chemické ošetřování trávníku a laminátové rakve.
Zastánci tohoto způsobu pohřbívání mají názor, že méně poškozuje životní prostředí.
Za šetrnější se místo pohřbu do hrobu dlouho považovala kremace. Využívání fosilních paliv ovšem i u tohoto způsobu začalo budit znepokojení.

Právník Petr Kužvart připravil návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny, který by měl více chránit aleje a stromořadí jako významný krajinný prvek před nekontrolovaným kácením. Svůj návrh představil na včerejší tiskové konferenci v Senátu, kterou na téma Kácení alejí v české krajině uspořádal senátor Martin Mejstřík. Konference se zúčastnili také organizátoři petice Stop kácení, pod kterou se podepsalo zhruba 3.700 lidí.

Zhoršující se ovzduší, a to nejen v městských aglomeracích by prý měla zlepšit alternativní paliva. Tento omyl je dost rozšířen. Švédská studie třeba poukazuje na velkou spotřebu vody při pěstování olejnatých plodin. Kvůli biopalivům se kácejí pralesy pro výnosnější plantáže olivovníků, zdražují se potraviny. Biopaliva jsou neetická. Místo abychom sytili plodinami z pole hladové, raději natankujeme a pojedeme na výlet. Chceme-li trochu pomoci zlepšit životní prostředí, zkusme raději na nákup nebo do kina zajít pěšky, do zaměstnání vyrazit městskou dopravou. V českém prostředí ekologové bedlivě očekávají pokrok u takzvaného lineárního spalovacího motoru. Nabízená hybridní auta jsou nadějí, již nechceme brát těm, kteří za žádnou cenu nebudou ochotni opustit civilizací vydobyté pohodlí. Pro nás ale nejsou dostatečnou ekologickou náhradou.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů